Ransuil

|   Laatste wijziging

Midden in de Aa-landen heb ik hem gevonden zomaar in een boom tussen de huizen, deze prachtige Ransuil. De Ransuil heeft een lengte tussen de 31 en 37 cm en een spanwijdte van 85 tot 100 cm. Hij heeft echter een heel klein lichaam, het meeste is veren. Opvallend zijn de oorpluimen die overigens niet op de plek van de oren zitten. Omdat het aantal broedparen aan het afnemen is staat hij op de “rode lijst” en is hij bij wet beschermd. Nestelen doet hij in verlaten nesten van Ekster, Kraai of Eekhoorn en hij eet vooral muizen.

Ank Pot  www.bunnymom.web-log.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Ransuil”

  1. Mooi hoor, toevallig zag ik laatst ook een uil, zat op een verkeersbord in Stadshagen.
    Ik heb er echt even een tijdje naar zitten kijken, zo vaak zie je ze niet.

  2. Inderdaad heel mooi!

    In Westenholte zie ik een enkele keer nog wel eens kerkuil. Met dat zo’n beest langs komt vliegen, zie je dat het iets bijzonders is. Ik ben geen vogelkenner, maar de vlucht ziet er heel apart uit.

  3. Bij ons in Limburg zeiden ze altijd:”Unne uul is ok unne vogel” 🙂 (Een uil is ook een vogel). Geen idee waar het op slaat.

    Weet iemand hier zo waar die pluimpjes/oortjes eigenlijk wel voor zijn?

  4. Om wat met het geluid te doen? Die plukjes veren warmen? Stond hierboven, dat ze niet bij de oren zitten (dus het zijn ook geen oren). Maar ik was even benieuwd naar waar het dan wél voor dient…

  5. Na lang zoeken weet ik waarvoor de oorpluimen dienen: Ze zijn bedoeld als camouflage en maken de stemming van de uil duidelijk: liggen ze plat dan is hij rustig en ontspannen, staan ze rechtop dan is hij opmerkzaam en op z’n hoede!

  6. Bedankt Ank! Zo te zien heb je hem dus goed alert gemaakt met het maken van de foto! 😉

    @Gretha: als je eens alles leest zie je, dat ik al begrepen had dat de pluimpjes geen oren zijn (staat namelijk ook gewoon in de tekst dus het is moeilijk te missen). Ik vroeg me alleen af wat het dan wél zijn. En nu weet ik het 🙂

  7. Die pluimpjes zet de ransuil op om bij eventueel gevaar imposanter te lijken en om extra geluidstrillingen op te kunnen vangen. Ondanks het feit dat ze niet precies op de plek van de oren zitten. 😉

  8. ransuil
    Hoi,

    Bij ons thuis in Schuinsloot zit nu voor het tweede jaar een ransuil in onze hoge appelboom, prachtig!! Hij zit er de hele dag en gaat tegen de schemer vliegen/op jacht.
    Hij(of zij?) is altijd alleen, geen idee of hij ergens een nest heeft?
    Hoe kom je daar achter?
    Helma.

Reacties zijn gesloten.