Fietsen bij warm weer? Met deze tips houd je het hoofd koel

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – De extreme hitte van afgelopen week kan je maar moeilijk ontgaan zijn. Het ene na het andere hitterecord werd verbroken, maar zo warm als dat het was op donderdag 25 juli is het nog niet eerder geweest in Nederland. In het Brabantse Gilze Rijen werd namelijk een temperatuur van maar liefst 40,7 graden celsius gemeten. Zó warm werd het gelukkig niet in Oost Nederland, maar heel veel scheelde het niet. Zo meette het meetstation in Heino een temperatuur van 38,7 graden.

Iedereen gaat anders om met deze extreme temperaturen, maar wat zeker is is dat de meeste mensen het water opzoeken in hun zoektocht naar verkoeling. Toch zijn er ook veel mensen die zelfs bij tropische temperaturen actief bezig zijn en op de e-bike stappen om eropuit te trekken. Om ervoor te zorgen dat jij en je e-bike toekomstige hittegolven goed voorbereid het hoofd kunnen bieden, hebben we een paar handige tips een een rij gezet.

Bescherm je e-bike tegen hitte

Op een elektrische fiets fietsen bij temperaturen boven de 30 graden celsius kan geen kwaad. Wel is het belangrijk dat je bepaalde maatregelen treft om oververhitting en schade te voorkomen. Hoe je dat doet? Met de volgende handige tips natuurlijk!

Tip 1: Accu juist opladen bij warmte.

Is je accu bijna leeg en moet deze opgeladen worden? Vraag je dan eerst af of het wel echt nodig is om de accu op het warmste moment van de dag op te laden. Kan het wachten? Leg de accu dan weg op een koele plek. Is je accu helemaal leeg en moet deze direct opgeladen worden? Voel dan eerst even of je accu warm aanvoelt. Als dit het geval is is het aan te raden om deze eerst even af te laten koelen. Op het moment dat je de accu prima in de hand kunt houden kun je hem aan de oplader leggen.

Laad de accu nooit in de volle zon op. De accu wordt dan tijdens het opladen te warm wat schade kan veroorzaken. Hou tijdens het opladen altijd een oogje in het zeil, zodat je kunt ingrijpen als je iets ongewoons opmerkt. De accu ‘s nachts opladen raden we dan ook sterk af!

Tip 2: Parkeer je e-bike in de schaduw.

Tijdens het fietsen zorgt de wind voor verkoeling. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de accu op jouw e-bike. Maak je tijdens de fietstocht een tussenstop of ben je aan het einde van je rit aangekomen? Stal je e-bike dan niet in de volle zon maar kies voor een schaduwplek. Kun je geen plekje in de schaduw vinden? Haal dan de accu uit je elektrische fiets en leg deze zo lang op een koele plek.

Tip 3: Ideale fietsroutes bij warm weer.

Fiets je graag, ook tijdens deze warme dagen? Kies dan voor een route door het bos. Hier kun je de verkoeling opzoeken en in de schaduw fietsen. Fiets je graag langs het water? Stap dan ’s ochtends vroeg op de fiets zodat je inspanning op de warmste uren van de dag kan vermijden. Zit je toch op de fiets tussen 12:00 en 15:00 uur? Ga dan regelmatig pauzeren en neem bijvoorbeeld een duik in het water om af te koelen!

Verkoelende tips voor jezelf

Het is heel belangrijk dat je jouw elektrische fiets goed beschermd tegen de hitte, maar voor jezelf zorgen mag er uiteraard ook niet bij in schieten! Deze tips helpen je op de goede weg:

Tip 1: Water, water, water.

Met deze hitte is het verstandig om tijdens het fietsen genoeg te drinken. Plan daarom een aantal extra drinkstops op de route. Neem bijvoorbeeld een handige bidon mee zodat je ook buiten de tussenstops altijd water binnen handbereik hebt.

Tip 2: Draag luchtige kleding.

Is het heel zonnig? Pas je kleding hierop aan. Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen of linnen bijvoorbeeld. 

Tip 3: Ga beschermd naar buiten.

Smeer je voor vertrek goed in met zonnebrand. Tijdens het fietsen heb je het branden van de zon namelijk niet altijd in de gaten. Het is verstandig om elke twee uur in te smeren. Neem daarom zonnebrand mee tijdens het fietsen. Bescherm je gezicht met een zonnebril, pet of hoedje.

Deze tips zijn mede mogelijk gemaakt door Stella fietsenwinkel Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)