Veel enthousiaste ‘Wereldmeiden’ in Zwolle

Foto van auteur

Door Redactie

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Zwolle was dinsdag 24 september de vierde gemeente in Overijssel waar het project ‘Wereldmeiden’ van start ging. De kantine van het StartCollege van Landstede aan de Rieteweg, was verrassend goed gevuld met een diverse groep meiden. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de Christen Unie in Zwolle, was aanwezig en benadrukte het belang van projecten als Wereldmeiden, waarin jongeren zich inzetten voor anderen en zo hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen.

Wereldmeiden is een proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd. De maatschappelijke diensttijd is voortgekomen uit de verkiezingsprogramma’s van ChristenUnie en CDA. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de Christen Unie in Zwolle, was dan ook graag bereid om de aftrap van Wereldmeiden in de Overijsselse hoofdstad te verrichten. “Het is enorm moeilijk om in een vreemd land, waar je niemand kent, de taal niet spreekt en onbekend bent met de gebruiken, zelfstandig je weg te vinden. Jullie boffen met dit project en met alle Zwolse meiden, die jullie willen helpen om bij een sportvereniging te kunnen sporten”, sprak ze de meiden toe. “Dit project maakt dat een stuk makkelijker.”

“In Wereldmeiden begeleiden sport- en migrantenmeiden leeftijdsgenoten met een vluchtelingenstatus naar sport- en beweegactiviteiten”, legt Willie Westerhof, projectleider Wereldmeiden bij Vrouwenplatform Carree, uit. “Een groep meiden sport een aantal maanden 1x in de week samen. Eerst maken ze 10 weken lang kennis met verschillende takken van sport, in een soort sportcarrousel. Daarna kiezen ze zelf een sport die ze nog 15 weken mogen blijven doen om te ervaren hoe het is om bij een vereniging te sporten.”
Annemiek Bruintjes van SportService Zwolle heeft de carrousel samengesteld, met medewerking van 10 sportaanbieders uit Zwolle. Jeu de boules, tennis en basketbal staan voor de eerste 3 weken op de planning.

De grote groep Wereldmeiden in Zwolle is onder andere te danken aan de enorme inzet vanuit het onderwijs. Gemotiveerde meiden van de opleiding Sport en Bewegen van Landstede ‘adopteren’ het project. Zij zullen zich de komende maanden inzetten om de vluchtelingenmeiden een mooie sportervaring te bezorgen. Ook het Meander College levert een groep meiden die een begeleidende rol gaan vervullen. De deelneemster komen uit de Internationale Schakelklassen (ISK) van Landstede of zijn op het spoor van Wereldmeiden gebracht door medewerkers van Vluchtelingenwerk en het Sociaal Wijkteam.

Tijdens de startbijeenkomst maakte deze gevarieerde groep meiden kennis met elkaar op een sportieve manier. Monique Hampsink van Huis voor Beweging verzorgde een aantal activerende werkvormen om elkaar te leren kennen en verwachtingen uit te wisselen. De deelneemsters willen graag meer sporten en hopen daardoor nieuwe vriendschappen te sluiten en de taal beter te leren spreken. De begeleidsters dragen er graag aan bij om met Wereldmeiden Zwolle een béétje mooier en inclusiever te maken.

Wil je ook graag meedoen en ben je 14 jaar of ouder? Kijk dan op www.wereldmeiden.nu en meldt je aan. Een tweede groep Wereldmeiden start in januari 2020.

Wie doen mee?
Wereldmeiden is een project van Vrouwenplatform Carree uit Zwolle en wordt in de eerste tranche uitgevoerd in Deventer, Hardenberg, Enschede, Almelo/Rijssen-Holten en Zwolle. Carree werkt in dit project nauw samen met Sportservice Overijssel, ISK-Erasmus en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.