Swollwacht wil laatste stukje Pelikaanbos redden

Foto van auteur

Eens was het Pelikaanbos het dichtstbijzijnde bos van Zwolle. Hier broedde de Vlaamse Gaai, sliep de Nachtegaal, verbleef veel klein wild en vertoonde zich af en toe een ree. Het was een bos in combinatie met de Agnietenberg, waar je als rechtgeaarde Zwollenaar tot de natuur en tot jezelf kwam.

Maar toen werd Zwolle groter. De Agnietenplas als uitgraving voor de A28 werd terecht een recreatieplas en de Agnietenberg groeide als recreatieterrein. De camping werd groter, met vaste staanplaatsen en afzettingen. De boerderij is ver- uit- en bijgebouwd met wintertuin, kantoor, kampwinkel en woonhuis. Ditzelfde nu lijkt ook het Pelikaanbos te overkomen. Hier heeft ( met stilzwijgende instemming) een sportieve inbreidng plaatsgevonden waarvan Swollwacht nu zegt; EN GEEN CORNERVLAG ERBIJ !

Swollwacht wil u meenemen op een rondleiding door het Pelikaanbos om u te laten zien dat er nu nog iets te redden is.

Van natuur naar kunststof (het Pelikaan bos)

Het eens zo mooie bos is thans veranderd in 55% kunststof en nog slechts 45 % natuur.

Er heeft een wildgroei plaatsgevonden aan verlichtings- en zendmasten, kunstgras, teer, hekwerk en reclameborden.

De kaalslag is begonnen met een paar  tennisbanen ( de Pelikaan) en Hockeyvelden (ZMHC).

Vroeger lagen er grasvelden, nu kunst velden, en meer kunstvelden en nog meer kunstvelden.

Kantines, grotere kantines en nog meer kleedruimtes. OK?

Verlichting, meer verlichting en nog meer verlichting OK?

En een paar reclameborden, nog een paar en nog veel meer OK?

Toen kwam Oranje Zwart, een veldje in gebruik nemen, met kleedruimte en een kleine kantine. Nu is daar ook kunstgras, kunstlicht, veel reclame borden, een grote kantine, royale kleedkamers en zelfs een kinderspeeltuin, met veel kunststof OK?

Toen kwam de honden club. Een open plek gehakt voor de hindernissen en een zeecontainer aan de rand van het bos, voor de spullen…………………….OK?

Oh ja , de bijna vergeten eerste openbare trimbaan met veel hindernistoestellen en de daarbij behorende kale plekken………………………………….OK?

De nieuwste hockeyvelden worden voorzien van onroerend goed, gemetselde dug outs OK?

Ere zijn plannen voor nog meer korfbalvelden en hockey velden OK?

En wat dacht u van  een geasfalteerde parkeerplaats? Daar groeit nooit meer wat OK?

En tot slot , een nieuw verschijnsel in ons mooie Pelikaan bos, ………..grote groepen scholieren die zich in de openlucht omkleden ( willen zij hier ook een gebouw ??) en vervolgens zeer intensief gebruik maken van ons laatste stukje natuur  OK?

Nog maar 45 % natuur en reeds 55% kunst.

Nu is het genoeg! Stoppen, en geen corner vlag erbij!

De Vlaamse gaai is weg

De specht is weg

De reeën zijn weg

De natuur is weg

En ooit was dit het mooiste dichtstbijzijnde bos van Zwolle, waar door vele Zwollenaren gebruik van werd gemaakt. Zal ik wat opnoemen?

De kaatsclub

Diverse trimclubjes

Buurtvoetbalclubjes

Gewoon ff wandelen

Genieten van de rust

De hond uitlaten

Dit mooie stuk natuur met zijn mogelijkheden dreigt verloren te gaan als er nu nog een cornervlag bij komt.

Stoppen nu!, en geen cornervlag erbij.

Zo moet het maar goed zijn. De Pelikaan is vol vol vol!!!

 

 

Geacht College,

 

De Swollwacht fractie maakt zich zorgen over de situatie aangaande het Pelikaanbos.

Middels  de bijgesloten bijlage zal het U duidelijk worden waar onze ongerustheid vandaan komt.

Zwolle wil toch de groenste stad van Europa zijn?

 

 

Naar aanleiding van bovengenoemde heeft de Swollwacht fractie voor de volgende vragen:

 

— College, bent U op de hoogte van deze wildgroei in het Pelikaanbos?

 

–Zijn hiervoor alle vergunningen aangevraagd en verstrekt?

 

_ Bent U zich bewust van het vele kunststof dat in dit bos wordt gebruikt?

    De verhouding is nu 55% kunststof en nog maar 45% bos.

 

_ Bent U ook van mening dat elke volgende cornervlag er een te veel is?

 

_ Kunt U onze ongerustheid wegnemen?

 

De Swollwacht fractie hoopt u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd omtrent haar standpunt inzake het Pelikaanbos en ziet de beantwoording op de gestelde vragen graag spoedig tegemoet,

 

Met vriendelijke groet,

 

Hans Borrel

Raadslid Swollwacht

Hans Borrel

Raadslid voor Swollwacht

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Swollwacht wil laatste stukje Pelikaanbos redden”

 1. Wat een slecht stuk. Weblog Zwolle kunnen jullie dit soort bagger niet gewoon weigeren te plaatsen? Dit heeft geen enkele toegevoegde waarde (behalve dan om aan te tonen dat de enter en punt toets van de heer Borrel’s toetsenbord kapot zijn).

 2. @ZwolschKwartier
  Als ze jouw vele ‘bagger reacties’ nu eens van deze site zouden verwijderen, dan zou de inhoud van weblogzwolle er een h?©?©l stuk vriendelijker op worden.

 3. Hallo, de hockeyvelden liggen sinds 1902 !!!!! aan de Pelikaan en het bos erachter op het heuveltje ligt er nog prima bij, vraag maar aan alle mensen uit Berkum die er hun honjes uitlaten.

 4. @L.Lots: Vriendelijker? Wellicht. Ik reageer overigens alleen op het stuk van de heer Borrel en dat kan je toch niet serieus nemen? Ik hoor graag uw idee?«n hierover. R.Spits merkt terecht op dat het sportpark er al zeer lang ligt. Praktisch alle argumenten die hier aangedragen worden snijden geen hout.

  Nog even een opmerking over het kunstgras. Als die kunstgrasvelden er niet zouden liggen, zijn er nog meer grasvelden nodig om ZMHC en Oranje Zwart te voorzien in hun behoefte.

 5. @ZwolschKwartier
  Kijk, nu sla je tenminste een toon aan, die recht doet aan iemand die de moeite neemt om iets (al dan niet ‘zinnig’) op deze site neer te zetten, dat wellicht interssant kan zijn voor medelezers van deze weblog. Om het geschrevene van iemand gelijk te betitelen als bagger, geeft naar mijn mening dan ook g?©?©n pas. Ook al zal het onderhavige epistel van de heer Hans Borrel nooit in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de Literatuur, dan n?³g hoeft het niet gelijk te worden gekwaliviceerd als zijnde een ‘baggerstuk’.
  Wat betreft het ‘iets’ te volbouwen van het Pelikanerbos het volgende. Wie zich het bos en zijn omgeving uit het begin van jaren zeventig nog herinnert, zal moeten toegeven dat er wel ?©rg veel boompjes en groen het loodje hebben moeten leggen, ten behoeve van de sportieve recratie in onze stad. Het raadslid Borrel trekt daarom mijnsinziens dan ook terecht aan de bel, om te voorkomen dat straks ?³?³k nog het laatste boompje in dat eens zo’n rustig en mooi stukje Zwolle tegen de vlakte gaat. En wat betreft het aantal gras en/of kunstgrasvelden, daar heb ik geen mening over, omdat ik geen planoloog ben en laat dat dan ook maar liever over aan mensen die daar w?©l verstand van hebben. Natuurlijk w?©l in de hoop dat zij zoveel als mogelijk is, het groen zullen weten te ontzien.

 6. Verontwaardigd reageer ik even op het artikel “Sporters ‘slopen’ Pelikaanbos”, aangezwengeld door Hans Borrel van Swollwacht. Sinds 1966 ‘loop’ ik in en rond dit zgn. “verrommelde” bos rond, ben nl. lid van de ZMHC, ken het bos op mijn duimpje (conditietrainingen op en over de bult), geniet tot op de dag van vandaag van het wonderschone bos en begrijp dus absoluut niet waar Hans het over heeft. Zoveel is er de laatste jaren niet veranderd, het lijkt wel alsof Hans voor het eerst er een wandelingetje heeft gemaak! Tuurlijk gaat de sport ook met “zijn tijd” mee, er is kunstgras gekomen, de ZMHC heeft een veld ingeleverd om samen met HTC en OZ nog een kunstgrasveld te realiseren. Daarnaast wordt er druk gerecreeerd in het Pelikaanbos door trimmers, hondenuitlaters, wandelaars etc. Het bos is een onderdeel van onze samenleving en we moeten niet zo hypocriet zijn om te willen dat hierin geen activiteiten kunnen plaatsvinden.

  Groet Marion van Kessel.

 7. @marion van Kessel
  Beste Marion -het Swollwacht-raadslid Hans Borrel naar mijn mening terecht ?©n nog net optijd aan de ‘groene’ bel getrokken. Het heeft immers weinig zin om pas in actie te komen -als het allerlaatste
  ‘Pelikanerboompje’ het loodje tegen de alsmaar oprukkende sportieve recreatie heeft moeten leggen. Misschien ben je er over 25 jaar wel dankbaar voor -dat Borrel het in 2006 opnam voor het Pelikanenbos en zijn omgeving.

 8. Daar integen hebben we het westerveldse bos er voor terug gekregen,en laat een ander ook zn ding doen,sport is immers gezond voor de mens.Erg overdreven allemaal van Borrel hoor.

Reacties zijn gesloten.