Zwolle – Donderdagmiddag herdachten leerlingen van het Gymnasium Celeanum de eerste grote deportatie van joodse mensen vanuit Zwolle. Vanuit de gymzaal op deze locatie werden 77 jaar geleden joodse vrouwen en kinderen gedeporteerd. De school heeft in 2015 een monument geadopteerd, en herdenkt ieder jaar de gedeporteerde families.
Derdejaars studenten van het Celeanum vervulden een grote rol tijdens deze middag. Onderdeel van de herdenking was een rozentocht. Deze tocht ging vanaf het huidige Gymnasium Celeanum-gebouw aan de Westerlaan naar de voormalige gymzaal van het vroegere pand van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Daar noemden de leerlingen de namen van de mensen die gevangen zaten in deze gymzaal. Zij vervolgden deze plechtigheid met het neerleggen van een roos bij het monument ‘De Rozenboom’. Hierna volgde een minuut stilte.
Op vrijdagavond 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Een dag later werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. De joodse mannen waren immers sinds de zomer in werkkampen in Overijssel en Friesland.
Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde dit kamp. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden de dagen na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.