70-jarig huwelijk dhr. en mevr. Hollander

Foto van auteur

Door Redactie

Foto: Hans Platje

Zwolle – Op zondag 6 oktober waren de heer en mevrouw Hollander – Verburgt 70 jaar getrouwd. Burgemeester Peter Snijders bracht het echtpaar een bezoek om ze persoonlijk te feliciteren.

Naast dat een 70 jarig huwelijk al bijzonder genoemd mag worden is er door de kleinkinderen als cadeau een gift gedaan is aan Stichting Hart voor Zwolle. “Als kleinkinderen vonden we een gift aan Stichting Hart voor Zwolle een mooi cadeau. Opa Hollander krijgt al geruime tijd eens per 14 dagen een vrijwilliger van deze stichting op bezoek, ze kletsen over van alles, met name voetbal. Opa vindt dit erg leuk.” aldus één van de kleinkinderen.

De heer Wim (Willem) Hollander is geboren op 30 maart 1925 te Spoolde, Zwollerkerspel en mevrouw Aleida Maria Hollander Verburgt op 19 augustus 1926 te Zwolle. In de oorlogsjaren hebben ze elkaar leren kennen bij het Spoolderbergje.

In de sneeuw gingen ze samen met de slee van het bergje af, een van de jongens moest beneden blijven staan wachten met de hoeden van de meisjes ,en de andere meisjes gingen met de jongens mee naar boven en dan met de slee naar beneden, waar veel om gelachen werd. Daarna werd mevrouw Hollander voor op de stang van de fiets naar huis gebracht.

Binnen het huwelijk zijn 4 kinderen geboren, zijn er 9 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Mevrouw Hollander heeft voor en tijdens haar huwelijk in de huishouding gewerkt. De heer Hollander is op 14 jarige leeftijd begonnen bij de firma L.de Leeuw in de Diezerstraat als muziekinstrumentmaker.

Daarna bij de firma Ansing en in die tijd moest hij in dienst.Eind 1946 tot eind 1947 is hij in Indonesie geweest als muzikant bij de Prins Bernhard Kapel (met bok kees). Ze hebben 540 concerten gegeven in de hele Archipel voor de Nederlandse en Indonesische strijdkrachten en burgers. Achteraf was het een prachtige tijd. Eenmaal uit dienst ging hij weer terug naar de firma Ansing. Vervolgens is hij bij Phillips in de kwaliteitsdienst gaan werken, waaruit hij na 30 jaardienst met vervroegd pensioen is gegaan.

Voor mevrouw Hollander is zingen haar lust en haar leven,dat heeft ze vele jaren gedaan bij het gemengd zangkoor Zang en Vriendschap Dieze. Bijna 60 jaar als sopraan maar dat kon ze helaas niet volmaken want Zang en Vriendschap Dieze is opgeheven in februari 2009. Met hulp van haar dochter Anneke zingt mevr. Hollander al enige tijd bij het koor Oud Goud, opgericht voor onder andere dementerende ouderen in het verzorgingshuis de Nieuwe Haven.

n het begin van haar huwelijk heeft ze ook menig jurkje en broekje zelf gemaakt. Bij Jubal heeft ze ongeveer 20 jaar vrijwilligers werk gedaan ,o.a. in de kleding commissie en heeft daarna heeft ze tot haar 80ste verjaardag in de bar gewerkt. Samen hebben ze ook 8 jaar de Drentse fietsvierdaagse gefietst. De heer Hollander heeft altijd muziek gemaakt bij verenigingen en gezongen in een zangkoor, o.a. in de Phillips kapel, mede oprichter, 25 jaar als tenor bij Zang en Vriendschap Dieze en ongeveer 25 jaar als instructeur bij Jubal (blaasinstrumenten).

Door zijn visuele handicap en slechte fysieke gesteldheid  woont de heer Hollander in het verzorgingstehuis de Nieuwe Haven ,en mevrouw Hollander van wegen haar dementie op de locatie Theodora Vos de Wael .De heer Hollander wordt als de gezondheid het toelaat per rolstoel naar zijn vrouw gebracht om samen een kopje koffie te drinken.

Foto's 2
70-jarig huwelijk dhr. en mevr. Hollander - Foto: Hans Platje
Foto: Hans Platje
70-jarig huwelijk dhr. en mevr. Hollander - Foto: Hans Platje
Foto: Hans Platje

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)