Staatssecretaris Albayrak start project OVS

Foto van auteur

Zwolle – Staatssecretaris van justitie, mevr. mr. N. Albayrak was vandaag in Zwolle om in de Spiegel het startschot te geven voor het project Optimalisering Voorwaardelijke Sancties (OVS). Bij dit project zijn het Openbaar Ministerie, de rechtbank, de reclassering en de politie betrokken. Het project heeft tot doel om bij plegers van strafbare feiten de kans op recidive te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk is door bij een schorsing van de voorlopige hechtenis of een voorwaardelijke straf meer gebruik te maken van bijzondere voorwaarden. Met het project Optimalisering Voorwaardelijke Sancties wordt in vier arrondissementen ervaring opgedaan. Naast Zwolle-Lelystad gaat het om Amsterdam, Groningen en Maastricht.

Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis gaat, kan de rechter-commissaris of – in een later stadium – de raadkamer van de rechtbank besluiten dat de verdachte niet daadwerkelijk tot aan de behandeling van zijn strafzaak vast hoeft te zitten. De verdachte kan bij een zogenaamde schorsing van de voorlopige hechtenis naar huis, maar moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. De algemene voorwaarde is dat er niet opnieuw strafbare feiten worden begaan. Daarnaast kan als bijzondere voorwaarde worden opgelegd dat de verdachte zich houdt aan een contact- of locatieverbod en aan andere aanwijzingen van de reclassering. Deze voorwaarden kunnen ook opgelegd worden bij een voorwaardelijke straf of een voorwaardelijk sepot.

 

Uit onderzoek is gebleken dat het opleggen van bijzondere voorwaarden de kans op recidive verkleint. Door specifiek te omschrijven welke aanwijzingen gelden voor de verdachte – bijvoorbeeld welke gedragstraining gevolgd moet worden – kan ook sneller worden opgetreden bij het niet nakomen van de voorwaarde. Met als gevolg dat de verdachte alsnog in voorlopige hechtenis genomen wordt of het voorwaardelijk deel van zijn straf moet uitzitten. In het geval van een voorwaardelijk sepot kan er alsnog strafvervolging plaatsvinden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Staatssecretaris Albayrak start project OVS”

Reacties zijn gesloten.