Bekeuring voor heling van gestolen fiets

Foto van auteur

Zwolle – Op dinsdag 20 mei werd een 29-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats aangehouden voor heling.

De man reed op een gestolen fiets. De fiets stond als gestolen gesignaleerd en was in 2005 gestolen in Rotterdam. De verdachte verklaarde de fiets voor € 50,- te hebben gekocht van een onbekende op straat. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte kreeg een proces-verbaal.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

34 gedachten over “Bekeuring voor heling van gestolen fiets”

 1. Goed zo! Aanpakken! Een fiets KOOP je bij de fietsenhandel, die jat je niet, en die koop je ook niet van iemand die hem gejat heeft.

 2. De kardinaal vond het stelen van brood ook goed en dan dus ook het van een fiets, om te overleven.Wie ben jij dan wel om het beter te weten dan de Kardinaal.

 3. Grrrr…. de nekharen gaan me al weer overeind staan als het jatten van een fiets goed gepraat wordt!
  Afblijven van andermans spullen!

  En de vergelijking met een brood jatten slaat inderdaad NERGENS op! Gelukkig gaf Japser dat ook al aan.

  En wie Japser is om het beter te weten dan de kardinaal?!? Nou, heel simpel: een normaal mens zonder grootheidswaanzin, die net als ik gewoon zijn fiets bij een fietsenhandelaar koopt en begrijpt dat het stelen van een fiets niet goed is!

  (Nou, dat waren wel genoeg pluimpjes hoor Japser, maar ik ben het in dit geval volledig met je eens! ;))

 4. @ Japser:

  Niet iedereen kan een fiets KOPEN bij een fietsenwinkel. Ik koop ook wel eens wat bij tweedehands winkels. Ook simpelweg omdat ie me om de haverklap onder mijn kont weggestolen word (lol).

  Een fiets kopen van een onbekende op straat is natuurlijk wel een beetje stom. Maar… is de koper dan een dief of is die onbekende op straaat een dief. Ik heb ook wel eens een fiets te koop aangeboden gekregen. JA IK HAD HET GEDAAN ALS IK ER 1 NODIG HAD!

  Je moet ze betrappen als je het mij vraagt. Want dit vind ik echt zo’n bullshit. Stel nou dat die tweedehands man waarvan ik een fiets had gekocht, deze ook kreeg van iemand anders die hem gestolen had. Wat dan? DAN WAS IK ERVOOR BEBOET!

  Ter verduidelijking:
  Het jatten van een fiets wordt mij onder geen enkele omstandigheden goed gepraat. Ik probeer alleen te zeggen, dat een fiets kopen bij een fietshandel soms behoorlijk prijzig is. Bij een volgende fiets, neem ik ook een kijkje op marktplaats. Ik bedoel dus te zeggen; pak de ECHTE daders. 😉

 5. Het is simpel: je WEET het als het fout zit!
  Een fietsenhandel (ook in tweedehands fietsen of opknappertjes) gaat niet liggen leuren met dubieuze fietsen.
  Als er een junk binnenkomt die “zijn fiets” aanbiedt zal hij hem (naar ik aanneem) niet kopen.

  En je geeft zelf ook al aan Miranda, dat het je te duur wordt omdat je fiets zo vaak gestolen is. En in de volgende alinea geef je aan, dat je het wel zou stimuleren als je toen in de gelegenheid was. Beetje tegenstrijdig vind je niet?

 6. Als je een fiets voor 50 Euri op straat koopt, kun je natuurlijk verwachten dat ie gejat is. pak de ECHTE daders, maar laat helers niet lopen.

 7. Kijk als het een fiets was geweest die redelijkerwijs 50 euro zou kosten, dan was er hier niks aan de hand geweest. Als jij een fiets op marktplaats koopt die ongeveer 50 euro waard is, en je betaald daar 50 euro voor is er in mijn boekje helemaal niks aan de hand, ook al is die fiets origineel gejat. En zo denkt de wet er ook over.

  Maar als je als iemand met gezond verstand 50 euro neerlegt die overduidelijk 300~400 euro waard is, ben je gewoon fout bezig en dat kun je weten, dus dan heb ik er een probleem mee.

  Overigens kun je ook bij fietsenhandels 2de hands fietsen krijgen.

 8. Het is natuurlijk ook tegenstrijdig. Dat klopt, maar zo denk ik er wel over ;D. Je weet nooit of die 2dehands fietsenhandel eerlijk is. Dat terzijde.

  Ik denk alleen even wat verder na. Stel, ik had die fiets nodig gehad. Ik ga naar Mr Stolen-Bikes en koop die ene bewuste fiets voor weinig. Ik ga naar die tweedehands fietsenhandelaar met mijn onschuldige koppie (ik hoor wel eens dat ik die heb 8)). Die fiets wordt doorverkocht en dan blijkt… Dat mijn buurvrouw op een geheelde fiets fietst.

  In dit geval denk ik dat er gewoon sprake is van GROOT gelijk. Omdat het hier gaat om iemand zonder wat dan ook. Ik kan mij dus ook niet voorstellen dathij naar die 2dehands is geweest. Maarrrr.. Zo werkt het natuurlijk niet altijd.

  Het mes snijdt aan 2 kanten. Dat moeten we niet vergeten… En er kunnen genoeg tussenschakels zijn geweest, zodat mijn onschuldige buurvrouw voor heling wordt beboet.

 9. Ps. Vervelend dat mijn fietsen regelmatig onder de kont weggestolen wordt.
  In sommige gevallen is het nog vervelender voor de dieven! 😀 Ik heb mij wel een heeeel onveilig gevoeld op mijn fiets (en die heb ik echt zelf afgereden hoor), waardoor ik bijna medelijden voelde voor de ongelukkige dief. Dat vind ik wel lollig. Als ik er later aan terug denk.

 10. Ach ja van een kale junk valt natuurlijk niet veel te plukken. Een heler beboeten is daarentegen weer veel interessanter.
  – zo blijft het circeltje in stand
  – zo blijft de schatkist aangevuld
  – slachtover koopt weer nieuwe fiets -> goed voor de economie.

  😉

 11. Laten we iig duidelijk houden dat mocht mijn fiets (weer.. 12 nu in totaal) gestolen worden en ik zie daarna fietsen op mijn fiets, wacht ik niet tot de politie er is voor ik diegene van MIJN fiets afsleur. Of hij nou doorverkocht is of niet.

 12. Hey Japser,

  Ik denk ook niet dat ik de makkelijkste zou zijn als ik MIJN fiets onder een nieuwe eigenaar tref. In die zin geef ik je groot gelijk. 12 Zeg! Das best al een mooi aantal! Maar die ene fiets van mij, als ik die tegenkom (als die niet al in de grachten ligt of er net uitgebaggerd is), hou ik ECHT wel mijn mond dicht ;D, ik ben ervan overtuigd dat een ieder na gebruik van die fiets heeeeeeel graag naar een fietsenmaker gaat :P.

  Ik vind Martijns kijk en cirkeltje voor het verbeteren van de economie overigens wel erg grappig ;).

 13. Ik vind Martijns kijk en cirkeltje voor het verbeteren van de economie overigens wel erg grappig smilies/wink.gif

  Maak me hier nou niet aan het blozen. ;D

  On topic: heb het 1x zelf meegemaakt dat ik m’n fiets terugvond in een fietsenrek. Oef, wat maakte mij dat woest. Gelijk weer terug gefietst naar huis en met een auto die fiets opgehaald. Helaas had ik geen tijd om de hele dag bij die fiets te staan wachten.

 14. O, daar zou ik wel tijd voor maken!

  Miranda, het voorbeeld dat je noemt met een gestolen fiets aan een fietsenhandelaar verkopen enz enz… Ik denk dat je daar als uiteindelijke koper niet beboet zult worden. Je kunt namelijk hard maken dat je (aangezien je natuurlijk de bon van de fietsenhandel nog hebt) te goeder trouw hebt gehandeld.
  Bovendien: het gaat hier om fietsen die als gestolen gesignaleerd staan; zou een fietsenhandel daar niet op kunnen zoeken op het moment dat iemand zijn/haar fiets wil inruilen?

  De heler aanpakken als middel om het cirkeltje rond te houden en de staatskas te spekken is een grappige theorie, maar ook niet meer dan grappig natuurlijk.

 15. Je bent gewoon stom als je gaat zeggen dat je de fiets voor 50 euro hebt gekocht. Dit geeft de politie een reden om de fiets in beslag te nemen.

  Als je een normale prijs voor de fiets noemt, en een goed verhaal hebt waar je hem vandaan hebt dan heeft de politie geen poot om op te staan, al staat de fiets als gestolen geregistreerd.

  Ze proberen dan met wat verhaaltjes bang te maken en vragen of je afstand doet van de fiets, maar doe je geen afstand dan is de fiets gewoon van jou.

 16. Ik moet zeggen dat ik (afhankelijk van het type) 50 Euro geen bijzonder laag bedrag vind voor een fiets.

  Leuk weetje, waar ik woon in Assendorp komt er regelmatig een oud mannetje met veel bombarie aan de deur bonzen en bellen. Wanneer ik de deur opendoe en (gezien het heftige gebos en gebel) een SWAT team of in paniek gevluchtte vrouw verwacht, tref ik deze man aan. Hij wil dan weten of hij de fietsen die voor mijn huis staan mag meenemen, hij wil dan mijn absolute toestemming die ik hem nooit kan geven natuurlijk. :D. Dit gebeurt eens in de 2 weken ongeveer. Dan denk je, dat zal wel de enige zijn, totdat ik laatst bij mijn deur aangesproken werd door een andere man die allerlei reparatiefietsen in de verkoop heeft staan. Hij vertelde dat zijn ‘concurrent hem de kaartjes van de advertebntieborden in de supermarkt’ weghaalde en dat hij toch echt de beste fietsjes had….. ;D

  Hoewel het natuurlijk allemaal een beetje maf is, vind ik het wel grappig, 2 heftig concurerende fietsenscharrelaars in Assendorp! Ach……zo lang ze er maar plezier in hebben en elkaar de kopppen niet inslaan 😀

 17. Voor ?? 50,– euris de bak in kom nou. Dan moet het Koninklijk huis
  met het opmaken van ?? 100.000,– miljoen euro’s ,waarvan nu blijkt , een groot deel buiten de boeken om ook nog, levenslang krijgen.

 18. dus als je 50 euro voor een fiets betaald dan moet dat onzuivere koffie zijn…
  komen we langzamerhand dan in een tijd dat zelfs verplaatsen alleen weggelegd is voor de rijken?

 19. @ Jasper & ghehe; wat mag een GOED uitziende fiets kosten dan :'( Zo naïef (hoppa die ï met finale CL in de botten, niet verkeerd) zijn jullie toch niet?

 20. Heeft niks met naïef te maken, misschien is het wel naïef te denken dat iedereen maar zo even 50 euro ergens vandaan tovert voor een fiets. Er zijn genoeg mensen die voor minder dan 50 euro in de week rond moeten komen.

 21. Zo naïef zijn mensen inderdaad niet. Als mensen GOED nadenken weten ze dondersgoed of een bepaalde fiets zuivere koffie is of niet!

  Het is gewoon goedpraten van heelgedrag!

  Bovendien denk ik, dat als een fiets als gestolen gesignaleerd staat je echt geen goed genoeg verhaal kunt verzinnen dat je er onderuit komt!

 22. 50 euro voor een goede 2de hands fiets is erg weinig. Helaas voor mensen die niet zoveel verdienen, dan wordt het sparen, of gewoon de huidige fiets goed onderhouden.

 23. @ plantje, als je ter goeder trouw een aankoop hebt gedaan en er een normaal bedrag voor betaalt hebt ( dat je dus niet kan weten dat het om een gestolen product gaat ) dan is het van jou, ook al blijkt het later om een gestolen product te gaan.

  In winkels kunnen ook getolen producten staan, stel je koopt iets uit een winkel en de politie pakt het later van je af omdat het om gestolen waar blijkt te gaan…zo werkt dat dus niet.

 24. @abc: heb je enige wetten of officiële regelgeving waarmee je je verhaal kunt staven?

  Ik heb tijdens mijn opleiding een blok recht gehad en daar begreep ik, dat je simpelweg een heler bent als je gestolen waar koopt. Ik vond dat in sommige gevallen wat oneerlijk lijken, maar zo is het nu eenmaal.

  In een winkel gestolen goederen? Nou, dan ben ik benieuwd wat voor winkels dat zijn!

  Nogmaals: graag wetgeving waar je verhaal bevestigd wordt.
  Anders zou het ook nog eens zo kunnen zijn, dat als je zo stom bent een dief een normaal bedrag te betalen voor gestolen goederen dat je ineens geen heler meer bent. En hoe kun je bewijzen, dat je er een normaal bedrag voor betaald hebt? En hoe kun je bewijzen dat je de goederen niet eigenhandig gestolen hebt?

  Het enige, dat in dit verhaal een hard feit is is dat de fiets waar het om gaat als gestolen gesignaleerd staat! Iemand heeft er ooit geld voor betaald (waarvoor hij of zij ongetwijfeld hard gewerkt heeft) en iemand anders besloot zich het toe te eigenen! Veel simpeler dan dat is het niet. Iedereen die zich vervolgens nog op die fiets voorbeweegt of het ding verhandelt is fout bezig!

 25. @plantje:

  Artikel 3:86 van het Burgerlijk Wetboek, eenvoudig opgeschreven:

  Als je gestolen waar in een winkel/bedrijf koopt ben je direct eigenaar, ook al is het gestolen waar. De oude eigenaar heeft geen rechten meer op zijn spullen ook al is het een week geleden gestolen.

  Als je via bijv. marktplaats iets koopt dan vervalt na 3 jaar na de diefstal het eigendomsrecht van de oude eigenaar. (als je het ter goeder trouw hebt gekocht)

 26. Dan lijkt het er potdomme ook nog op dat je gelijk hebt! 🙂

  Wel denk ik dat je hier ook redelijkheid en billijkheid in moet betrekken. Dus een fiets die overduidelijk méér dan 50 euro waard is voor 50 euro kopen kan dan weer niet. Je was dan niet te goeder trouw.

  En dat geldt dan ook voor een fietsenhandelaar als daar iemand een fiets komt “inruilen”. Die moet ook wel even wat navraag doen lijkt me zo.

  Eigenlijk komt het er op neer, dat de wetten er dus wel zijn (wat ik toegeef), maar dat in de praktijk het vaak toch anders zit.
  Uiteindelijk blijft het een feit, dat je met je tengels van andermans zaken af hebt te blijven! 😀

 27. Heling in het wetboek van strafrecht:

  Artikel 437
  1. Met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen handelaar die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf:

  a. niet met inachtneming van de bij algemene maatregel van bestuur te stellen regels aantekening houdt van alle gebruikte of ongeregelde goederen die hij heeft verworven dan wel voorhanden heeft,

  b. een gebruikt of ongeregeld goed verwerft van iemand, zonder dat diegene zijn identiteitsgegevens heeft opgegeven of zonder dat hij die gegevens in zijn administratie heeft aangetekend,

  c. nalaat zijn administratie op eerste aanvraag ter inzage te geven aan een daartoe door de burgemeester aangewezen ambtenaar.

  d. nalaat een gebruikt of ongeregeld goed dat hij heeft verworven of voorhanden heeft, op eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in onderdeel c, ter bezichtiging af te staan en deze te laten zien waar dit goed in zijn administratie staat ingeschreven,

  e. een goed dat bij hem door of vanwege de politie met een duidelijke schriftelijke omschrijving als door misdrijf aan de rechthebbende is onttrokken of als verloren is aangegeven, verwerft of voorhanden heeft,

  f. aan een hem schriftelijk uitgereikt last van een ambtenaar, zoals bedoeld in onderdeel c, tot het gedurende een daarbij aangegeven tijd, veertien dagen niet te boven gaande, bewaren of in bewaring geven van een goed dat hij voorhanden heeft, of aan een hem bij die last gegeven aanwijzing, geen gevolg geeft, of

  g. nalaat de van hem bij schriftelijke vordering van een ambtenaar, zoals bedoeld in onderdeel c, gevraagde opgaven betreffende door hem verworven of bij hem voorhanden zijnde goederen binnen de termijn, bij de vordering gesteld, naar waarheid te verschaffen.

  2. Met dezelfde straf wordt gestraft de voor de handelaar uit het eerste lid optredende persoon die een feit begaat als in dit lid onder a tot en met g omschreven;

  3. De schuldige kan worden ontzet van de uitoefening van het beroep waarin hij de overtreding begaat.

  4. Onder ongeregelde goederen worden verstaan goederen die wegens hun aard of uitvoering, hun herkomst of de staat waarin zij verkeren, niet tot de algemeen gangbare goederen kunnen worden gerekend.

  Denk dat je met een aardig geloofwaardig verhaal moet komen als je net voor een vermeende-heling wordt opgepakt. En terecht zoals Plantje al schreef:

  Uiteindelijk blijft het een feit, dat je met je tengels van andermans zaken af hebt te blijven!

 28. @ dick,— “…de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen handelaar die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf…”

  dit geldt dus niet voor consumenten

  Overigens wordt geschat dat ongeveer 70 tot 80 % van de gestolen waar dat “professioneel” gestolen wordt weer op 1 of andere manier in een winkel terecht komt.

Reacties zijn gesloten.