‘Alhier Vertier 1’ zo luidde de naam van het feest wat zaterdagavond plaats vond in de cultuurwerkplaats R10. Kunst, muziek, breakdance en een vertel uurtje van de Belgische house goeroe ‘Eddy de Clercq.’ Dit waren de ingrediënten die het publiek werden voorgeschoteld op een feest waarbij diverse kunst- en muziekstijlen voor jong en oud samen smolten.
Om 22:30 was één van de zalen al zo goed als vol, met grote verwondering kijkt het publiek naar de zowel gestroomlijnde als elektrische schrokbewegingen van de breakdansers ‘Space InvasiON’
Het is een dansvoorstelling op het snijvlak met computertechniek. In space InvasiON zijn de breakdancers van Ill Skill Squad tevens de muzikanten. Een technisch hoogstandje van muziektechnoloog Frans-Jan Wind en componist Martijn Sinke maakt de droom van menig danser, zelf de muziek dansen, mogelijk. Het lichaam als muziekinstrument, composities ontstaan op basis van de bewegingen. De dansers worden geregistreerd door een webcam, welke is verbonden met een computer. Op het scherm van de computer zit een raster, waarbij de verschillende coördinaten synoniem staan voor verschillende muziek. Door te bewegen richting die coördinaten ontstaat de muziek.
‘Space InvasiON’
Drie kwartier later is een andere zaal alweer een volgend ‘optreden’ begonnen. In Rock ON Roll stories vertelde de Belgische house goeroe ‘Eddy de Clercq.’ Over zijn levensverhaal tot nu toe.
De Belg Eddy de Clercq is één van de grondleggers van de house- en acidcultuur in Nederland. In 1977 verhuist Eddy de Clercq van Brussel naar Amsterdam en organiseert feesten in de Brakke Grond, waar veel disco wordt gedraaid. Na een aantal omzwervingen in de Amsterdamse uitgaanscircuit opent De Clercq in 1986 De RoXY. In de begintijd van de RoXY worden Hi-nrg, house en alternative gemixt. De naam van de club wordt al snel een begrip en trekt collega-dj’s aan. RoXY groeit uit tot de house-tempel van Nederland. Tien jaar later duikt zijn naam op, samen met Richard Cameron en Gerry Arling, in V.O.L.V.O. en begint de easy tune hype in Amsterdam. In 2000 krijgt De Clercq uit handen van Conamus een Gouden Harp. Tegenwoordig verzorgt De Clercq alle muziek voor het ontwerpduo Victor & Rolf en is hij druk bezig met zijn nieuwste album dat volgend jaar onder zijn eigen naam het licht moet zien.
‘Eddy de Clercq’ brenger van de house muziek in Nederland
Veel ruimte voor kunst
Werkexpositie Karin Gerfen
Combo di conjo
In een huiskamersfeer verteld de house goeroe over vervlogen tijden.
Maar er was meer:
Werkexpositie Karin Gerfen
Beeldend kunstenaar Karin Gerfen behoort bij de lichting kunstenaars die vanaf het prille begin bij cultuurwerkplaats R10 was betrokken. In haar beeldend werk staat de mens centraal en meer specifiek het vrouwenlichaam. De vormen en lijnen, maar ook de beweging van het lichaam. Haar inspiratiebronnen komen voort uit dansvoorstellingen, modelstudies, afbeeldingen uit tijdschriften of andere bronnen zie ze verzamelt uit het dagelijks leven en uit de kunstwereld. Karin heeft een maand lang gewerkt in de expositieruimte van R10 en vanaf deze avond is daarvan het resultaat te aanschouwen. Zij is daarmee de eerste kunstenaar die deze nieuwe expositieruimte in gebruik neemt.
Combo di Conjo
Combo di Conjo eist een geheel eigen plek op in de versnipperde, hedendaagse muziek-scene. Met een kinderlijk enthousiasme en pure liefde voor muziek uit alle windstreken schilderen zij een volstrekt uniek geluidslandschap. In de studio schuwen zij geen middel of stijl om hun muzikale beeld vorm te geven en live gaan zij steeds weer opnieuw de interactie aan met het publiek om gezamenlijk een intense sfeer te creëren. Combo di Conjo weet als geen ander een brug te slaan tussen de arty underground-scene en de meer toegankelijke festival- en clubscene. Ontstaan in 2003 in Eureka uit een gelegenheidsformatie is de band nu uitgegroeid tot een hecht collectief met het typische Combo di Conjo-geluid; freaky funky wereldmuziek waarbij drums, didge en bas een groovende basis vormen, sferisch ingevuld door tal van verschillende instrumenten zoals gitaar, saz, samples, conga’s, djembe, saxofoon, hammond, rhodes, geluidseffecten en stem. Er zijn invloeden te horen uit de funk, rock, dance, avant-garde, hiphop, jazz, psychedelica en reggae.
DJ Tamme de Boer
Dat kunstenaars soms ook andere verborgen talenten hebben is algemeen bekend. R10 kunstenaar Tamme de Boer heeft voor vanavond zijn platenkast doorgespit om het toegestroomde publiek tot in de kleine uurtjes te vermaken met fijne dansdeuntjes. Van jaren 80 new wave tot disco en van hiphop tot alternative, hij draait daar zijn hand niet voor om. Normaliter gebruikt hij kwast en spuitbus, maar voor vanavond zijn draaitafels zijn instrument voor een passende afsluiting van een avond vol cultuur.
Passiepost
Is Alhier Vertier dan alleen maar consumptief vermaak? Nee; je eigen creativiteit kan ook een uitweg vinden via Passiepost. Oud R10-er Margreet Bouman komt met haar project Passiepost naar R10. In haar postkantoor kunnen knutselzakjes worden gekocht waarmee kaarten worden gemaakt. Deze kaarten worden dezelfde nacht nog gepost, zodat je geliefde, verre vriend of familielid maandag een door jou gemaakte kaart ontvangt. Je kunt natuurlijk ook een kaart sturen naar iemand die die avond ook aanwezig is. Hij of zij krijgt dan een sms-je dat er post voor hem/haar is dat kan worden opgehaald bij het postkantoortje. Een persoonlijk en bijzonder bericht komt pas echt goed aan met Passiepost. Passiepost was eerder te zien op verschillende festivals, waaronder Oerol.
De fraaie kunstwerken van kunstenares Karin Gerfen kunnen mij h?©?©l wat meer bekoren -dan de geprepareerde chinese lijken die momenteel in het beurgebouw in Amstedam tentoon gesteld staan. Maar dat is waarschijnlijk meer een kwestie van smaak -dan het verstand hebben van wat ‘KUNST’ nu eigenlijk is.
Hoe zou Karin daar z?©lf over denken? Zou ik best wel eens willen weten.