Fuel Economy Challenge doet Zwolle aan

Foto van auteur

Zwolle – Met de zorgen om het milieu en de stijgende brandstofprijzen loont het meer dan ooit om zo zuinig mogelijk te rijden. Waar de discussies en belastingen zich vooral toespitsen op de papieren verbruikswaarden, wordt vaak vergeten dat de bestuurder van de auto zelf grote invloed heeft op het verbruik van de auto. Daarom organiseert Rijtesten.nl in samenwerking met Jeep de Fuel Economy Challenge, die op 7 juni a.s. ook Zwolle zal aandoen. Iedereen die denkt dat hij of zij zuinig kan rijden, kan zich inschrijven. De beste wint zelfs een mooie prijs.

De kunst van het zuinig rijden zit hem vooral in bewust rijden. Voor veel mensen is het autorijden zo’n routine dat het nogal een omschakeling is de rijstijl om te buigen naar een zuinige. Vroeg opschakelen, goed anticiperen op situaties die komen gaan of zelfs de motor afzetten voor een verkeerslicht zit niet in de genen van de meeste personen, maar toch juist dat soort zaken zijn van belang om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Rijtesten.nl daagt zijn lezers en alle andere geïnteresseerden uit om zo zuinig mogelijk te rijden.

Hiervoor maakt Rijtesten.nl gebruik van een Jeep Patriot. De nagelnieuwe terreinwagen heeft onlangs nog bewezen dat een trip van Londen naar Berlijn op één tank mogelijk was. De deelnemers van de challenge in Zwolle op 7 juni as. gaan samen met een redacteur van Rijtesten.nl een vooraf bepaald traject door de stad Zwolle afleggen. De deelnemer kan zelf zijn of haar tactiek bepalen om het ultieme resultaat te behalen. Achteraf wordt door de redactie het verbruik bepaald en wordt de score opgenomen in een klassement. Uit de best geklasseerden per stad – naast Zwolle, is er ook een challenge in Tilburg, Groningen en Leiden – wordt de winnaar bepaald, die er letterlijk vandoor gaat met de hoofdprijs: een weekendje weg voor twee personen inclusief een heuse Jeep als vervoer.

Inschrijven voor dit evenement – ook voor de overige steden – kan op www.rijtesten.nl onder Fuel Economy Challenge. Iedereen die in het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs kan zich inschrijven voor de challenge. Naast het wedstrijdelement van zuinig rijden is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om eens in een nieuwe, echte Jeep te rijden.

Rijtesten.nl is een platform waarop enkele ervaren autojournalisten hun onafhankelijke oordeel schrijven over nieuwe auto’s. In ruim twee jaar tijd is het medium uitgegroeid tot een van de grotere online media op het gebied van autotesten. Zo’n 300 testverslagen, verdeeld over ruim 40 automerken, zijn inclusief foto’s gratis op te vragen op de website. Rijtesten.nl: pure rijervaring.

5 gedachten over “Fuel Economy Challenge doet Zwolle aan”

 1. Ik probeer zelf ook zo zuinig mogelijk te rijden. Ik heb in Denemarken 1:18,2 gehaald met mijn benzineauto.

  Maar zet alsjeblieft niet de motor uit voor het verkeerslicht. 9 van de 10 keer zorgt dat voor vertraging. Ook de auto in de vrij zetten voor een verkeerslicht is irritant, ik zie vaak genoeg dat het licht op groen springt, en er zo iemand voor je in de versnellingsbak loopt te roeren.

 2. Hé Chris, niet wat voor jou? Het rijden kost je een minuut of 20, maar wellicht dat je het met je ervaringen omtrent zuinig rijden ver kan schoppen.

  Wat betreft de motor uitschakelen: qua brandstofverbruik loont het vrijwel altijd, maar dat vraagt wel van mensen om alert te zijn. Voor de doorstroming zou je er onderscheid in kunnen maken of je vooraan staat, of dat de auto’s voor je eerst nog moeten gaan rijden.

  Overigens krijgen steeds meer auto’s de zogenaamde start-/stopfunctie ingebouwd. De 3 Serie van mijn ouders heeft het ook. Sta je stil en zet je de auto in zijn vrij met de voeten van de pedalen, dan slaat de motor af. Bij de eerste beroering van het kopppelinspedaal slaat de motor weer aan. Ik was eerst ook sceptisch, maar gezien dit vanzelf en vrij snel gaat verlies je er vrijwel geen tijd mee. Overigens neemt dat niet weg dat ik mijn eigen auto toch niet uitzet voor het verkeerslicht.

 3. Zuinig rijden is volgens mij een zoethoudertje van de heren wereldregering. Het lijkt nu net of we daarmee goed bezig zijn. Even een andere inslag; omdat de poolkappen nu zo dun zijn geworden, kunnen we nu eindelijk bij een grote olievoorraad, die er onder ligt. Meerdere regeringen proberen meteen de voorraad op te eisen.
  Met andere woorden, we gaan toch wel door totdat elke druppel olie op is. Geen regering heeft de ballen, om schone motoren in te voeren, uit angst voor de economie. Zitten allerlei regeltjes en patenten aan vast, waardoor ze zeggen dat het niet mogelijk is. Onzin, als een regering zuinig wil, dan kan het zuinig. Gewoon doorvoeren, ongeacht regelgevingen die het belemmeren. Ik denk dat het millieu toch echt stukken belangrijker is dan regels. En die economie….als we de wereld mooi willen houden, moeten we toch echt een keer door de zure appel heen bijten.

  Zuinig rijden is alleen goed voor minder fijnstof in de lucht, maar als ‘wapen’ tegen het broeikaseffect is het eigenlijk een hypocriete manier om onszelf gerust te stellen….

 4. Overigens waardeer ik in veel gevallen dit soort initiatieven wel. Ik ga ervan uit dat hun bedoeling goed is. En ja….het probleem staat weer even in de aandacht. Dat lijkt me een goed iets