Zwolse topkok haalt asperges uit Salland

Foto van auteur

Oudleusen/Zwolle – De asperges uit Salland zijn veel lekkerder en beter dan die uit Limburg. Dat is het oordeel  van topkok Jonnie Boer en Martin Kruithof van sterrenrestaurants als De Librije en De Lindenhof. De smaak is geprononceerder, de structuur is verfijnder en de combinatie met wijnen is veel uitgesprokener, aldus de deskundigen.

Gerenommeerde restaurants als De Librije (drie Michelin Sterren, Zwolle) en De Lindenhof (twee Sterren, Giethoorn) halen het blanke goud vanwege de verfijnde smaak uit Salland. ‘Geen discussie over mogelijk,’ aldus Martin Kruithof van De Lindenhof. Aspergeteler Ernie van der Kolk in Oudleusen: “We hebben hier in Salland een iets milder klimaat en de grond is rijk aan mineralen en niet overbemest. Dit maakt ‘onze’ asperges uitzonderlijk van smaak. Tijdens de Sallandse aspergedag konden bezoekers het deskundige ‘steken’ van dichtbij bekijken. Van der Kolk kon rekenen op ruim 1500 bezoekers.

Aspergeplanten zijn vaste planten en per m2 worden 4 à 6 aspergeplanten geteeld. Uit de plant komt een stengel naar boven en om te voorkomen dat de plant steeds verder wil groeien wordt per seizoen de stengel zo’n 5 of 6 keer gestoken. De ‘Koningin van de groente’, zoals de asperge genoemd wordt, past uitstekend in het menu van ‘Zwolle Hoofdstad van de Smaak’. Restaurants maken dankbaar gebruik van het ‘witte goud’ uit de regio om hun gasten te verwennen met aspergegerechten. Campagneleider Ton Kolman van Zwolle Hoofdstad van de Smaak 2008: “Wij zijn trots op Zwolle en de regio. Zwolle heeft de titel verworven door de aanwezigheid van een duidelijke verbinding met de (ambachtelijk) producenten in het achterland.” Ook tijdens de landelijke ‘Week van de Smaak’, worden van 22-28 september verschillende activiteiten georganiseerd om een breed publiek kennis te laten maken met de authentieke en pure smaak van ambachtelijk geproduceerde producten. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Zwolse topkok haalt asperges uit Salland”

  1. @Plantje

    De asperges uit Salland zijn veel lekkerder en beter dan die uit Limburg.

    😀 ;D

    En niet alleen de asperges… 😉

Reacties zijn gesloten.