Sassenpoort wordt toegankelijker

Foto van auteur

Foto: Gerrit van Dijk

Zwolle – Mede dankzij een subsidie van de Gemeente Zwolle wordt de toegankelijkheid van de middeleeuwse Sassenpoort op korte termijn verbeterd.

“Als rechtgeaarde verdedigingspoort is er in het verleden alles aan gedaan de Poort ontoegankelijk te maken en te houden. Daarbij is weinig rekening gehouden met een verre toekomst waarin de verdedigingsfunctie van de poort geen prioriteit meer heeft en bezoekers juist heel welkom zijn. Zonder structurele aanpassingen, zoals een personenlift en een invalidentoilet zal de toegankelijkheid ‘een dingetje’ blijven maar uitgaande van het motto ‘als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan’ is het toch mogelijk om de toegankelijkheid voor een grote groep mensen te verbeteren”, aldus Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort.

De wenteltrap in de poort wordt, na het verkrijgen van de benodigde vergunningen, voorzien van leuningen, die goed bij het middeleeuwse bouwwerk passen. Verder wordt er door Toegankelijk Zwolle, dat zich inzet voor een ‘inclusieve samenleving’, een training gegeven aan de vrijwilligers van de poort om rondleidingen te kunnen geven aan mensen met een visuele beperking. Voor hen komt er in de poort ook een reliëfplattegrond van de Zwolse binnenstad en een ‘voelmaquette’ van de Sassenpoort.

Een lift zal zeker op korte termijn niet kunnen worden gerealiseerd, maar voor bezoekers in een rolstoel komt er een virtuele rondleiding beschikbaar. Op afspraak kunnen zij de Sassenpoort bekijken met behulp van Virtual Reality. Ook aan mensen met een auditieve of verstandelijke beperking is gedacht. Er komt een video met ondertiteling en op afspraak is er begeleiding op maat mogelijk. “Voel je welkom in Zwolle, voel je thuis in de Sassenpoort”. Deze slogan krijgt dankzij de financiële injectie van de gemeente nog meer inhoud en betekenis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)