Sassenpoort viert Toegankelijkheidsdag

Foto van auteur

Foto: Gerrit van Dijk

Zwolle – De Sassenpoort viert op 28 mei ‘Toegankelijkheidsdag’. “Als rechtgeaarde verdedigingspoort is er in het verleden alles aan gedaan de Poort ontoegankelijk te maken en te houden,” zegt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort.

“Daarbij is weinig rekening gehouden met een verre toekomst waarin de verdedigingsfunctie van de poort geen prioriteit meer heeft en bezoekers juist heel welkom zijn. Zonder structurele aanpassingen, zoals een personenlift en een invalidentoilet zal de toegankelijkheid ‘een dingetje’ blijven maar uitgaande van het motto ‘als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan’ is er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om de toegankelijkheid voor een grote groep mensen te verbeteren,” aldus Corry Gillissen.

Er zijn leuningen gekomen, om de algemene toegankelijkheid te verbeteren. Er is een video gemaakt voor mensen die niet verder komen dan de eerste verdieping. Een Virtual reality bril geeft mensen in rolstoelen de kans om de Sassenpoort van binnen te bekijken, er zijn voelmaquettes gemaakt en nu is er ook een audiobeleving voor mensen met en zonder visuele beperking.

In de plannen voor de komende jaren staan een lift en een invalidentoilet hoog op de agenda. De Sassenpoort heeft de ambitie om het meest toegankelijke middeleeuwse monument te worden. Zover is het nog niet, maar om de reeds gedane investeringen te vieren is 28 mei 2022 uitgeroepen tot ‘Sassenpoort Toegankelijkheidsdag’.

De hele dag, van 11.00 tot 17.00 uur, is de Sassenpoort gratis toegankelijk voor iedereen. Onder de Sassenpoort kan iedereen voor wie de Sassenpoort een trap te hoog is, de Sassenpoort bekijken met de VR-bril. De audiotour wordt om 12.00 uur officieel gepresenteerd. Er wordt een video van de Sassenpoort getoond, er zijn poortwachters in kostuum. Het is feest!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)