Zwolle – Wethouder Ed Anker wilde de gemeenteraad maandagavond laten beslissen over de procedure tot de sloop van de witte kantoorvilla aan de Terborchstraat 13 en de bouw van een woonzorggebouw op dezelfde locatie.
De voltallige gemeenteraad wilde daarover geen besluit nemen, maar eerst met de wethouder en andere belanghebbenden overleggen over de consequenties van mogelijke sloop. Raadslid Leo Elfers sprak namens de hele raad zijn verontrusting uit over de sloop: “We zijn geschrokken van de melding dat de mogelijkheid aanwezig is dat de fraaie gevel, kenmerkend voor een stukje Zwolse bouwhistorie, onder de slopershamer zal verdwijnen.”
Zorgvastgoed ontwikkelaar AIG uit Arnhem heeft afgelopen voorjaar de kantoorvilla gekocht om deze om te bouwen naar een zorgvilla voor de particuliere woonzorgorganisatie Rosorum. De zorgvilla zal na de verbouwing circa 20 appartementen voor ouderen met geheugenproblematiek bevatten.
Rosorum Is een zorgorganisatie uit Arnhem, die aan ouderen een hoogwaardige en comfortabele woonomgeving aanbiedt met een servicepakket op maat. Op hun site: “In onze residenties en zorgvilla’s vinden ze een woonvorm die naadloos aansluit op de levensstijl die ze gewend zijn.” Rosorum heeft al een vijftal woonvormen voor ouderen in monumentale en karakteristieke panden elders in het land.
De stadsvilla ligt aan de sjieke Terborchstraat die het NS Station verbindt met de Zeven Alleetjes. De erfgoedvereniging Heemschut heeft een brief aan het gemeentebestuur gestuurd en wil dat het pand niet gesloopt gaat worden, maar behouden blijft en op de gemeentelijke monumentenlijst wordt geplaatst: “Van de tussen 1880 en 1885 gerealiseerde monumentale bebouwing aan weerzijden van de Terborchstraat zijn alle oorspronkelijke gebouwen nog aanwezig. Met de sloop van de villa Terborchstraat 13 zou een gat worden geslagen in de bestaande gave gevelwand aan deze zijde van de Terborchstraat.”
Omwonenden zijn overwegend positief over de plannen van AIG en Rosorum hier een nieuw woonzorggebouw te realiseren voor ouderen met geheugenproblemen. Wel willen ze op voorhand voorkomen dat er in de toekomst mogelijk andere zorg wordt toegestaan, zoals bijvoorbeeld verslavingszorg.
De gemeente heeft de omwonenden gerustgesteld omdat in het pand dagopvang voor bijvoorbeeld verslaafdenzorg wordt uitgesloten. Dit riep wel vragen op bij de gemeenteraad. Leo Elfers: “Bovendien zijn we verbaasd over de melding dat de mening van omwonenden bepalend zou kunnen zijn voor een eventuele toekomstige andere bestemming van het te realiseren gebouw. Dat is wel een erg vreemde constructie en zou bij acceptatie een precedentwerking kunnen hebben voor andere bouwprojecten in onze gemeente.”
In het nieuwe jaar zal er in de gemeenteraad opnieuw over Terborchstraat 13 worden gesproken en worden ontwikkelaar AIG, Rosorum, de Vrienden van de Stadskern, mensen van welstand, een expert op het gebied van gebouwen met cultuurhistorische waarde, de ambtelijke vertegenwoordigers en uiteraard wethouder Ed Anker uitgenodigd deel te nemen aan deze bespreking.