Actie Amnesty voor moeders in China

Foto van auteur

Zwolle – Op woensdag 4 juni 2008 vindt op de Grote Markt in Zwolle een actie plaats van Amnesty International voor de Moeders van het Plein van de Hemelse Vrede (Tian’anmen) in de Chinese hoofdstad Beijing. Op de Grote Markt staat een grote afbeelding (7 bij 10 meter) van de wereldberoemde foto waarop de demonstrant is te zien, die op 4 juni 1989 voor de Chinese tanks ging staan. Het publiek kan zich voor de afbeelding laten fotograferen om hun solidariteit met de moeders van de slachtoffers te betonen.

De actie wordt ondersteund door Jeanet van der Woude, landenspecialist China van Amnesty International Nederland, die om 12.00 uur op het plein op de foto gaat om de Moeders van Tian’anmen een hart onder de riem te steken. Alle foto’s worden in een fotoboek gebundeld en aan de Moeders opgestuurd. Daarnaast zullen de foto’s op internet geplaatst worden. Mensen kunnen ook een handtekening plaatsen onder een petitie aan de Chinese autoriteiten, of een roos bevestigen aan de afbeelding. Rode en witte rozen zijn het symbool van de Moeders van Tian’anmen.

Achtergrondinformatie

Op en rond het Tian’anmenplein werd in de nacht van 3 op 4 juni 1989 een vreedzame studentendemonstratie voor democratie met harde hand neergeslagen. Dit kostte honderden demonstranten het leven. Naar schatting duizenden mensen verdwenen in de gevangenis. Er is nooit een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen van die nacht en nog niemand berecht voor de mensenrechtenschendingen die in 1989 op en rond het Tian’anmenplein zijn begaan. 

De Moeders van Tian’anmen

Ongeveer 130 ouders (voornamelijk vrouwen) hebben zich verenigd in de ‘Moeders van Tian’anmen.’ Hun kinderen en naasten zijn tijdens het neerslaan van de demonstratie gedood of raakten gewond. De ouders willen opheldering over wat er met hun geliefden op het plein is gebeurd. De autoriteiten geven echter geen enkele informatie en stellen de moeders rond deze datum onder politietoezicht. Sommigen krijgen huisarrest of belanden in de gevangenis. Het is de moeders ook niet toegestaan om hun geliefden te herdenken op het Tian’anmenplein. Daarom vraagt Amnesty mensen om dat namens hen te doen.

De actie voor de Moeders van Tian’anmen wordt op 4 juni gelijktijdig in vijf steden gehouden. Ook in Amsterdam, Assen, Den Haag, Maastricht en Zwolle (verwijder eigen plaatsnaam!) kunnen mensen hun solidariteit met de Moeders tonen.

Aardbeving Sichuan

Amnesty International spreekt haar medeleven uit met de nabestaanden en slachtoffers van de aardbevingsramp in de Chinese provincie Sichuan. Deze tragedie plaatst de Chinese regering voor de enorme opgave om grote humanitaire noden van talloze slachtoffers te lenigen. Amnesty International prijst de  wijze waarop de reddingsoperaties door de autoriteiten worden aangepakt.

Amnesty International is geen humanitaire hulporganisatie. Amnesty voert als mensenrechtenorganisatie in de aanloop naar de Olympische Spelen actie voor een positieve bijdrage van de Spelen aan de  mensenrechten van Chinese burgers. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)