Het weer: Een beetje zon en meest droog

Foto van auteur

Dijkstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag wisselt de hoeveelheid bewolking boven de stad. Geheel opklaren is te veel gevraagd, maar de zon komt er soms wel doorheen. Er staat wat wind, kracht 3 tot 4, uit richtingen rond zuid. De temperatuur wil naar 10 graden, maar het is de vraag of dat lukt. Zo niet, dan wordt het 8 of 9 graden. En ja, ook dat is vrij zacht voor eind december.

Laten we het weer zaterdag ‘redelijk’ noemen. Met de kanttekening dat een buitje met name in de middag niet uit te sluiten is. Zoals bekend bij buitjes kunnen die net zo goed over Kampen of Heino trekken, zonder dat er in Zwolle een druppel neerkomt. In de nacht naar zondag ligt dat anders. Dan kun je wel regendruppels van betekenis verwachten.

Die regen wordt meegevoerd door een lagedrukgebiedje, dat zondagochtend vanuit Het Kanaal voor de Hollandse kust langs trekt, op weg naar Denemarken. Heeft dit lagedrukgebiedje een naam? Jazeker, de Duitse weerdienst heeft het Ailton genoemd.

Ailton heeft regen bij zich, die zondag in ruime mate over het land wordt gedistribueerd. Tijdens Ailtons tocht over de Noordzee draait bij ons de wind sterk: van zuid in de ochtend, naar west in de avond. Hij neemt tevens toe in de loop van de dag. Laten we het weer zondag ‘matig tot slecht’ noemen.

Na het weekend volgen twee dagen met mogelijk een bui. Dinsdag lijkt de natste van de twee te worden.

De verwachting voor de kerstdagen is nog enigszins onzeker. Wel zeker is dat het een groene en geen witte Kerst wordt. We kunnen profijt krijgen van een hogedrukgebied dat boven Zuid-Duitsland aankomt. Dat levert afnemende regenkansen op voor de kerstman, minder wind en vooral op tweede kerstdag ook zon. De temperatuur daalt een beetje.