Tom Strik overtuigt in theatervoorstelling Sjakoo

Foto van auteur

Foto: Charlie Feld

Zwolle – Senior accountmanager Bas van Max Profit BV zit in zijn krijtstreeppak en glimmende lakschoenen achter zijn laptop en is in opdracht van de CEO bezig zijn spreadsheets tot op de minuut nauwkeurig te actualiseren.

Achter hem zijn de omzet- en winstcijfers statistisch in beeld gebracht. Totdat hij ineens volkomen onverwacht vanachter zijn bureautafel uitroept: “Wij helpen deze wereld de vernieling in.” De startscene van de overrompelende voorstelling Sjakoo in de tot theaterzaal omgebouwde fabriekshal aan de Grote Voort te Zwolle. De rol van de vertwijfelde senior accountmanager Bas wordt overtuigend gespeeld door hoofdrolspeler Tom Strik.

Bas heeft net een kopje koffie met koekje van de koffiejuffrouw gekregen alvorens hij vanachter zijn bureau wegdroomt naar een ver tropisch strand. Zijn fantasieën over het warme witte zand met palmbomen, krijsende meeuwen en meisjes in rieten rokjes worden ruw verstoord door CEO Maximiliaan, die hem op zijn plichten en verantwoordelijkheden wijst. De cijfers moeten op tijd binnen zijn.

Bas is in verwarring. Is dit wat hij wil? Senior accountmanager op het kantoor van Max Profit BV met een hijgende CEO in zijn nek? De wereld waar alleen beurskoersen, winstmaximalisatie en shareholders values er nog toe doen? Op dat moment komt Sjakoo met een harde klap zijn belevingswereld binnen en verwoordt trefzeker de onrust van Bas. Bas: “Heb je in mijn hoofd gekeken?”

In de theatervoorstelling naast het prachtige acteerwerk ook zang en dans van de negen spelers. Een mooie bevrijdende tango van accountmanager Bas met Ada. Een vernuftig decor die met uitgekiende belichting de afwisseling tussen de harde blauwe werkelijkheid van kantoor en de rode surrealistische belevingswereld van Bas verrassend weet te combineren.

Ook een voorstelling met vaart, die de worsteling van de senior accountmanager met zijn alter ego en jeugdherinneringen indringend weet te verbeelden. Theaterfirma Linea Rekta, die deze voorstelling met regisseur Jordi Kwakkel rond de jaarwisseling op de planken weet te brengen, laat niet voor de eerste keer zien dat Zwolle rijk is aan jonge talentvolle theatermakers, die met beperkte middelen een hoog niveau weten te bereiken. De voorstelling is nog te zien op 3,4 en 5 januari in Theaterwerkplaats Grote Voort, Grote Voort 8 in Zwolle.