Zwolse oud-wethouder Jan Brink nieuwe voorzitter Rode Kruis IJsselland

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Oud-wethouder Jan Brink uit Zwolle is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van het Rode Kruis district IJsselland. Hij volgt Dieke Frantzen-Boeve op. Zij is verhuisd en woont niet langer in de regio. De functie van districtsvoorzitter is vrijwillig en onbetaald.

Brink gaat de tien afdelingen binnen het district op bestuurlijk niveau ondersteunen. “De afgelopen jaren is veel gebeurd binnen het Rode Kruis. De organisatie is zich veel meer op noodhulp gaan richten en vanwege de nieuwe EHBO-veldnorm gaan we onze vrijwilligers nog beter opleiden.”

Sinds kort vallen enkele afdelingen direct onder het district. “Dat vraagt om een iets andere organisatie van het district. Ik werk daarbij nauw samenwerken met collega’s in district Twente. Daar kennen ze al vestigingen die onder het district vallen.”

Eén tak van het Rode Kruis heeft Brinks speciale aandacht. “Wat veel mensen niet weten, is dat vrijwilligers van het Rode Kruis gastlessen geven op scholen. Ze vertellen daar over humanitair oorlogsrecht. Als oud-wethouder van Onderwijs kan ik dat alleen maar aanmoedigen.”

Voor Brink is het Rode Kruis niet nieuw. Hij kwam voor het eerst in aanraking met de organisatie tijdens zijn werk bij Rijkswaterstaat. “Van 2012 tot 2014 was ik daar manager met crisiscoordinatie in mijn pakket. In die functie heb ik grote rampenoefeningen georganiseerd. Daar viel me op hoe belangrijk en professioneel een vrijwilligersorganisatie als het Rode Kruis is.”

Binnen het district was hij sinds een jaar vrijwilliger bij het mediateam. “Fotografie is mijn grote hobby. Ik zal echt nog wel het hesje van het mediateam aantrekken om foto’s te maken van vrijwilligers in het district die fantastisch en belangrijk werk doen.”

Brink werkt als zelfstandige en heeft een adviesbureau voor managers en bestuurders op het gebied van innovatie en smart cities en is toezichthouder.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)