Burgemeester Snijders: “Ik voel mij al een echte Zwollenaar”

Foto van auteur

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – De grote zaal van theater De Spiegel was donderdagavond tot de laatste plaats bezet voor de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Zwolle. De gratis toegangskaartjes waren al snel op. Een nieuw decennium voor de stad Zwolle met de nieuwe burgemeester Peter Snijders. Het hele college van burgemeester en wethouders stond aan het begin van de avond op de eerste verdieping van de Spiegel naast elkaar om de nieuwjaarswensen van de Zwollenaren in ontvangst te nemen en wenste vervolgens ook iedereen een voorspoedig 2020 toe.

Burgemeester Snijders hield zijn eerste Nieuwjaarsspeech. Volgens hem is Zwolle toe aan een volgende stap: “Wij gaan in een hogere divisie spelen.” Hij is nu zo’n 100 dagen onze burgemeester. “Het welkom in Zwolle was warm en hartelijk. Kippenvel kreeg ik toen we onder het luiden van de klokken van de Peperbus richting stadhuis liepen voor mijn installatie als burgemeester.” Hij voelt zich thuis in Zwolle: “Ik voel mij ook al een echte Zwollenaar.” Wel was zijn inwerkperiode hectisch. In het eerste weekend na zijn aantreden werd hij geconfronteerd met een schietpartij in Stadshagen.

“Helaas volgden er daarna nog meer schietpartijen, met als triest dieptepunt het dodelijk schietincident op oudejaarsavond. Dat er in Zwolle mensen rondlopen met een vuurwapen en hun ruzies uitvechten vind ik schokkend. Dat past niet in deze stad. Ik wil dat iedereen zich hier veilig kan voelen.” Het is inmiddels duidelijk dat hier een van zijn prioriteiten ligt als verantwoordelijk stadsbestuurder voor de openbare orde en veiligheid.

De burgemeester had zijn Nieuwjaarstoespraak in drieën verdeeld en daarvoor en daartussendoor optredens van Zwolse muzikanten. Het zangtrio The Ones treedt meestal op als achtergrondkoortje, maar de dames traden donderdagavond ook op de voorgrond met hun prachtige stemmen. Zwollenaar Vincent Bergsma liet enkele van zijn nummers horen en verrassend was ook de performance van de tweelingbroers Brinks onder de naam Tangarine. Voordat de burgemeester aan een nieuw deel van zijn toespraak begon, werd dat telkens voorafgegaan door een videofilmpje, waarin drie kinderen vanuit hun eigen belevingswereld aangaven wat een burgemeester is. Praatjesmakers werden ze vertederend genoemd.

Burgemeester Snijders sloot zijn toespraak af met: “Laten we met elkaar afspreken dat PEC in de eredivisie blijft spelen!” Hij had al eerder aangegeven dat de stad Zwolle in een hogere divisie gaat spelen en dan kan het toch niet zo zijn dat onze voetbalclub een divisie lager gaat spelen. Na afloop was er buiten de grote zaal van De Spiegel nog een gezellig samenzijn en een Nieuwjaarsdrankje op kosten van de gemeente met op de achtergrond muziek van Sfeerbeheer.