Stadsbeiaardier viert feest: Zwols carillon klinkt al 90 jaar

Foto van auteur

De Peperbus
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Het carillon van de Peperbus is op woensdag 15 januari precies 90 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen. Om dit te vieren herhaalt Stadsbeiaardier Martien van der Knijff op deze dag om 19.30 uur het openingsconcert uit 1930.

Het Zwolse carillon (klokkenspel) heeft voor het eerst geklonken op woensdag 15 januari 1930 om te vieren dat de IJsselbrug klaar was voor gebruik. Er is namelijk een verbinding tussen de IJsselbrug en het carillon. Het carillon is betaald van de rente op het geld dat de gemeente tot haar beschikking had voor de bouw van de IJsselbrug.

Na de bouw van de IJsselbrug bleek dat de gemeente rente had ontvangen over het geld dat zij gebruikte om de brug te bouwen. Een werkgroep die de bouw van de brug begeleidde vroeg zich vervolgens af hoe deze rentegelden het best gebruikt konden worden. Er kwamen verschillende voorstellen en een daarvan was de aanschaf van een aantal luidklokken voor de Peperbus. Dan zouden deze op de dag van de opening van de IJsselbrug feestelijk over Zwolle klinken.

In eerste instantie wilde men vijf nieuwe luidklokken aanschaffen, maar doordat de opgespaarde rente hoger was dan verwacht, bleek het mogelijk om de Peperbus uit te breiden met 30 klokken. Zo ontstond het carillon. Vervolgens is opdracht verleend aan de Engelse klokkengieter John Taylor om de nieuwe klokken te maken. Uiteindelijk werden er in 1929 in de gieterij van John Taylor 37 nieuwe klokken gemaakt en hetzelfde jaar naar Nederland verscheept.

Inmiddels klinkt het carillion al 90 jaar lang boven de binnenstad van Zwolle. De huidige Stadbeiaardier van de Peperbus, Martien van der Knijf, speelt ter ere van dit 90-jarige jubileum het openingsconcert uit 1930. Dit is voor iedereen op woensdag 15 januari om 19.30 uur te beluisteren in de binnenstad van Zwolle.

De Stadsbeiaardier speelt iedere donderdagavond (koopavond) van 19:30 tot en met 20:30 uur en vrijdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)