Zwolle sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Foto van auteur

William Dogger en Eén tegen eenzaamheid-ambassadeur Marianne van den Anker
Foto: Jeroen van der Meyde

Zwolle – Wethouder William Dogger heeft zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het Ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

De wethouder deed dat tijdens de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Daar troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar in Nederland zegt zich eenzaam te voelen. In Zwolle gaat het volgens onderzoek van het RIVM om 50% van de 75-plussers. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid serieuze gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

“Daarom is het zo belangrijk om er iets aan te doen”, aldus wethouder William Dogger. “Niet voor niets is de aanpak van eenzaamheid onder ouderen een van de zeven speerpunten in onze seniorenagenda Vitaal en waardig ouder worden die het college net deze week heeft vastgesteld.”

William Dogger: “We zijn een paar jaar geleden samen met welzijnsorganisatie WijZ begonnen met het organiseren van huisbezoeken aan ouderen in de wijk Aa-landen. Die aanpak werkt goed, de ouderen krijgen bijvoorbeeld informatie en tips over veiligheid of valpreventie, maar ook over activiteiten in de buurt. Daarom worden de huisbezoeken uitgebreid naar andere wijken in Zwolle. Het is natuurlijk altijd goed om ook te horen hoe anderen hiermee aan de slag zijn en van hun ervaringen te leren. Want alleen samen kunnen we de eenzaamheid doorbreken.”

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is 20 maart 2018 gelanceerd door minister Hugo de Jonge van VWS. Sindsdien doen 126 gemeenten en 100 landelijke bedrijven en maatschappelijke organisaties mee. Zij hebben zich gecommitteerd om gezamenlijk de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)