Thomas a Kempis start driedaagse Agnes Agnietentocht in Zwolle

Foto van auteur

Mink de Vries in koorkleed Thomas a Kempis

Zwolle – Thomas a Kempis maakt van 26 t/m 28 maart een Agnes Agnietentocht door Nederland. Op 21 januari, wereldwijd Agnesdag, presenteert Thomas zijn tocht in Zwolle voor Waanders in de Broeren.

De rol van Thomas a Kempis, een middeleeuwse augustijner kanunnik, wordt gespeeld door godsdienstleraar Mink de Vries. Zijn bedoeling is om tijdens de tocht zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Huize Agnes in Utrecht.

Agnes is de beschermheilige voor meisjes en vrouwen die op wat voor manier ook onschuldig mishandeld, gebruikt of misbruikt zijn, en die geen veilig thuis kennen.

Agnes wordt ook gezien, en afgebeeld, als het Lam. In de christelijke wereld als het Lam Gods, Agnus in het latijn. Verder staat de naam voor rein, zuiver en onschuldig. De tocht vindt plaats in de vastentijd, de weg van onschuld en lijden.

Huize Agnes vangt meisjes en vrouwen zonder veilig thuis op. Bijvoorbeeld meisjes en vrouwen zonder status of afkomstig uit de mensenhandel.

Naast aandacht voor Huize Agnes vraagt Thomas a Kempis, alias Mink de Vries, ook aandacht voor onze eigen identiteit en erfgoed. Op bijna alle Agnietenkloosters staat verkeerde informatie. De Moderne Devotie ontbreekt namelijk op bijna alle informatiebordjes. Thomas wil daar tijdens zijn tocht op een ludieke manier aandacht voor vragen.

Het is de bedoeling dat iedereen die dat wil een stuk meefietst met Thomas en zelf zorgt voor sponsors. In totaal zou Thomas a Kempis ongeveer 450 kilometer afleggen, geknipt in 21 routes.

Tijdens de presentatie op 21 januari om 16.30 uur voor Waanders in de Broeren zal Thomas wat meer vertellen over de tocht en de doelstellingen.

De tocht zelf start op de Agnietenberg Zwolle op 26 maart en eindigt op 28 maart in Diepenveen bij Deventer. Thomas / Mink hoopt dan 21 (het getal van Agnes) locaties gezien te hebben.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)