Agnietentocht van Thomas a Kempis vanaf Agnietenberg in Zwolle

Thomas a Kempis in gesprek met Annemiek Schrijver, voor KRO-NCRV op pelgrimspad
Foto: NPO

Zwolle – Zaterdag 21 januari is het Internationale Sint-Agnesdag. Dan vertrekt Agnieten-docent Mink de Vries in de gedaante van de Augustijner koorheer Thomas a Kempis bij zonsopgang vanaf de Agnietenberg in Zwolle.

Thomas a Kempis begint om 8.33 uur aan een fiets-, wandel- en treinreis langs zo veel mogelijk Agnietenkloosters in Oost- en Midden-Nederland. Bij elke locatie van een voormalig Agnietenklooster staat Thomas stil bij de vraag of de plaats een gemeenschap is van goed doen en recht zoeken. Wordt er bijvoorbeeld recht gedaan aan de identiteit, de geschiedenis van de plaats zelf, zijn mensen van buiten de gemeenschap welkom, hoe staat het met zorg en welzijn binnen de gemeenschap?

Agnes betekent zuiver, kuis, niet van twee walletjes eten, woord en daad ineen, in ‘Navolging van Christus’, het wereldbekende boek van Thomas a Kempis. De bekende monnik gaat van de Agnietenberg naar Zwolle – met op twee locaties Agnietenkloosters – naar Kampen, Elburg, Harderwijk, Amersfoort, Utrecht, Arnhem, Zutphen, Deventer, en Diepenveen.

Thomas a Kempis maakt deze reis om verschillende redenen. Allereerst om Huize Agnes in Utrecht te steunen, daarnaast om aandacht te vragen voor navolging van goed doen en recht zoeken. Tenslotte om de plaatsen en provincies bewust te maken van de beweging van de Moderne Devotie, en de invloed daarvan op de eigen identiteit en cultuur. Het begrip Brede Welvaart (welvaart en welzijn), waar alle gemeentes nu druk mee zijn, werd in Nederland door de Moderne Devotie Beweging voor het eerst vormgegeven.

Iedereen kan een stuk met Thomas meefietsen, meewandelen of meereizen in de trein. Vanaf 16 januari is het schema van de Agnietentocht te vinden op de website kerkenvanzwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)