Het weer: Wolken, een beetje zon en kans op een bui

Foto van auteur

Haringvliet
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag verschijnen wolken boven Zwolle die af en toe terecht plaats maken voor de zon. Terecht, omdat we er dit jaar qua zon bekaaid vanaf gekomen zijn. De ochtend gaat droog van start, met een temperatuur van 5 graden. Neem voor de zekerheid een paraplu mee als je naar buiten gaat, want in de loop van de ochtend neemt de kans op een bui toe.

Ook in de middag kan er nog eentje de stad komen bewateren. De wind is matig en draait in de loop van de dag van zuidwest naar west. Windkracht 3, tijdens een bui tijdelijk aanzwellend. Grote hoeveelheden regenwater worden niet verwacht, maar zonder genoemde paraplu kun je wel nat worden. In de middag stijgt het kwik naar 7 graden, wat kouder is dan de afgelopen dagen.

Deze temperatuur komt dicht bij het normale niveau voor half januari. Wie echt winters weer wil met vrieskou overdag en sneeuw, moet in Scandinavië zijn of de Alpen.

Toch is de sneeuw dichter bij Zwolle dan je zou denken. De regen die zaterdag uit de buien valt, is tot op ongeveer 600 meter hoogte namelijk nog sneeuw. Daaronder smelten de sneeuwvlokken tot regendruppels. De ‘sneeuwgrens’ lag vrijdag boven Zwolle nog op zo’n 1800 meter hoogte.

De komende dagen komt de sneeuwgrens niet veel lager dan 600 meter, dus dit luidt niet het begin van de winter in met sneeuw op de grond.

Zondag is er na een nacht met een beetje vorst op grashoogte nauwelijks neerslag te verwachten. De zon is van de partij, waarschijnlijk ook iets uitbundiger dan op zaterdag. En er is minder wind, die wel naar het kille noordwesten tot noorden is gedraaid. In de middag een temperatuur van 7 graden maximaal.

Na het weekend profiteren we van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden, dat zich tot boven onze omgeving uitbreidt. Dat brengt droog weer met lichte vorst in de nacht en overdag zo’n 6 graden. Er is weinig tot geen wind. De kans op ochtendmist neemt toe.