Politie Zwolle roept hulp in van deelnemers burgernet

Foto van auteur

Foto: Gerrit-Jan Mondria

Zwolle – Afgelopen weekend was het weer raak: een auto werd in brand gestoken en vatte vlam. De politie doet er alles aan om dit een halt toe te roepen. Daarvoor roept de politie uw hulp in.

Soms kan een situatie verdacht zijn. Bewoners kennen hun buurt het beste. Ziet u iemand in uw wijk rondlopen die u niet kent? Of die buitengewoon veel aandacht heeft voor de auto’s in uw straat? Bel direct 112. Geef aan de centralist een signalement van de verdachte door. De kans is dan groter dat politie ter plaatse de verdachte staande kunnen houden.

Maar wanneer is er sprake van een verdachte situatie? Als uw onderbuik zegt dat er iets niet klopt. U kunt er niet zo goed uw vinger opleggen. Maar iets is er niet in de haak. Iemand blijft wel heel erg lang bij een auto hangen, waarvan u weet dat hij de eigenaar niet is. Of een aantal personen loopt constant uw straat op en af en maakt foto’s. Geef die informatie direct door en bel 112. Leg de situatie aan de centralist voor. De politie komt liever één keer te veel, dan één keer te laat.

Als u in de gelegenheid bent, maakt u foto’s van de verdachte of noteert u kentekens. Denk bij een signalement aan: geslacht, geschatte leeftijd, lengte, kleding, opvallende details (zwarte sneakers met witte zolen, reflecterende delen op kleding, aparte manier van lopen)

Bent u deelnemer van de WhatsApp Buurtpreventie in uw straat? Brengt u dan – nadat u de politie hebt gebeld – de overige leden van uw WhatsApp Buurtpreventie op de hoogte. Vertel wat u waar hebt gezien en geef ook hier een signalement door. Maak gebruik van de SAAR-methode:
S – signaleer (u ziet een verdachte situatie)
A – alarmeer (bel 112)
A – App (meld de situatie via WhatsApp)
R – Reageer (indien mogelijk naar de verdachte)
Dat laatste hoeft maar een klein gebaar te zijn. Als u buiten loopt, groet de verdachte door een simpel “Goedenavond” of “Kan ik u ergens mee helpen?”. Hiermee geeft u namelijk een signaal af: ik heb je gezien! Dat kan vaak al genoeg zijn voor iemand die niet veel goeds van plan was. Want als er iets is wat een verdachte niet wil, is gezien zijn.

Heeft u vragen? Bel met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of gebruik het contactformulier. Liever anoniem? Neem contact op met Meld Misdaad Anoniem door te bellen met 0800-7000.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)