Lauwe belangstelling voor theaterstuk Greenaway

Foto van auteur

Zwolle – Tijdens het ZWART-festival 2008 vertaalt gerenommeerd kunstenaar en regisseur Peter Greenaway het thema ‘Overgave’ in zijn installatie ‘PASSION: SEX & DEATH IN ZWOLLE’. Donderdagavond werd, onder een zeer matige publieke belangstelling maar met de aanwezigheid van Greenaway himself, de voorstelling aan de Melkmarkt getoond.

Aan de hand van gedramatiseerde bewoners-geschiedenissen van drie prominente huizen in de binnenstad toont Greenaway een theatrale installatie van het wel en wee van Zwollenaren door de eeuwen heen creëren. De drie huizen zijn allen in een driehoek gelegen aan de Melkmarkt in Zwolle; Drostehuis (Stedelijk Museum), Vrouwenhuis, Kantoor van der Reijd. Centraal staat de conceptie, geboorte en dood van de bewoners. In witte pyama’s geklede figuranten positioneren zich voor het monumentale gebouw, hangen kleding aan ladders, stellen zich op in rijen en schrijven per rij op de straat hun geboortejaar en het jaar van overlijden. Wisselend binden ze daarbij een rood- en daarna een zwart lint van om de mouwen. Dit onder begeleing van een drummer en een dwarsfluitiste. Het over het algemeen toevallig passerende publiek leek het maar een vreemd schouwspel te vinden. Opvallend was ook dat, wat normaal na een voorstelling wel het geval is, er geen applaus was.

Peter Greenaway is o.a. bekend vanwege zijn films ‘Nightwatching’, ‘The Pillow Book’ en ‘The Cook, the Thief, his Wife and her Lover’. Ook maakte hij installaties rond Rembrandt’s schilderij ‘De Nachtwacht; ‘Nightwatching’ in het Rijksmuseum en Leonardo da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’ in Milaan, Italië.

De installatie van Peter Greenaway is gratis te bezoeken en is toegankelijk op donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 juni van 18.00 tot en met 21.30 uur.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Lauwe belangstelling voor theaterstuk Greenaway”

 1. “Vrijdagavond werd, onder een zeer matige publieke belangstelling maar met de aanwezigheid van Greenaway himself, de voorstelling aan de Melkmarkt getoond.”
  Dat is nog eens snelle nieuwsvoorziening!
  😉

  =======

  Snel zijn we, dat weten we. Maar dit was overdreven ;-).

 2. Wat een lutsers
  Wat zonde van alle subsidiegelden die dit waarschijnlijk weer heeft gekost…. geldt voor al die knutselmiepjes die dezer dagen interessant lopen te doen in de binnenstad. Haal eens een echt evenement naar Zwolle waar de bevolking echt op zit te wachten!

 3. Schrikbarend…. Zwart?? Een pik-ZWART festival. Dit kan echt niet hoor. Meer dan een ton subsidie zit er in en het is nog slechter dan de Stad als Theater. Ik mag toch hopen dat dit door de Zwolsche politiek op dezelfde manier wordt afgeslacht!

 4. roetzwart
  Moet zeggen dat nog geen haar op mijn hoofd eraan gedacht heeft om naar ZWART te gaan. Bij De Stad Als Theater ging ik altijd wel even kijken. Maar op een of andere manier boeit dit totaal niet! Ook de naam belooft wat mij betreft niet veel goeds, klinkt niet lekker en de kleur is niet echt positief. Was vandaag nog ff in de stad maar er was nergens iets van te merken dat er ook maar iets gaande was. Of lag dat aan mij? >:(

 5. Eehm denk dat dat aan jou ligt. Ik kwam ook toevallig in een rondleiding van één of andere gids terecht bij het verlaten van Public en fietste er toevallig ook nog achteraan. Verbaasd over dat er bedden tegenover Public stonden was ik er al aangekomen, wilde mijn fiets stallen en kreeg te horen dat dat niet mocht op die plek (voor Odeon).
  Bij het verlaten was een prachtig stel te horen dat ik ook nog ken en alleen die intieme sfeer van brengen ontroerde mij al…

  Niet dat ik denk dat dit een goed alternatief van De Stad als Theater is… Ik denk dat dit daar niet mee te vergelijken is.

  Ik wist echter tot vanmiddag niet dat er zoiets als dit festival bestond, ondanks dat ik de aankondiging hier op het weblog had gelezen! Blijkbaar gebeurt er teveel dat dit niet eens meer opvalt… Heel jammer eigenlijk dus.

 6. Roetzwart
  Snap heel goed wat je bedoelt. Denk alleen niet dat het te maken heeft me dat er teveel gebeurt. Maar eerder dat er te weinig publiciteit is geweest. Zo heel veel heb ik er niet over gelezen alleen enkele posters in het centrum zien hangen. Ik was wel degelijk van plan hier naar toe te gaan maar op een of andere manier boeit het me niet. En dat is enigszins vreemd in mijn geval omdat ik wel minstens 1x per maand in het theater te vinden ben. Ben dus niet iemand die kunst en cultuur verafschuwt. Integendeel!!! Was gisteravond nog ff in het centrum voor een bakkie (ja ik ben wel erg vaak in het centrum te vinden) en moet zeggen dat er meer beweging in de stad was dan normaal gesproken. Heb alleen het idee dat dit festival enorm in het water aan het vallen is. Hebben ze wel weer wat om te saneren 😮

 7. Sluit me helemaal bij Wallie aan, ik heb ook nergens van gehoord of gelezen. Waarom bouwt Zwolle ook niet iets op? Steeds nieuwe initiatieven die weer worden afgeschoten, zo weet je nooit waar je aan toe bent en wordt er een hoop geld weggesmeten. En een leuk feesje op het Assendorperplein is daar dan weer de dupe van, jammer.

Reacties zijn gesloten.