1e Editie ”Zwart” trekt ruim dertienduizend bezoekers

Foto van auteur

Zwolle – De eerste editie van Zwart, het nieuwe kunstfestival van Zwolle, is op zondagmiddag 29 juni met een daverend slotakkoord geëindigd. Op de Blijmarkt vond rond een oude auto een spontane drumbattle plaats waarbij publiek en kunstenaars elkaar perfect aanvulden in een zee van geluid. In totaal hebben ruim dertienduizend bezoekers gedurende vier dagen Zwart kunnen genieten van zeer uiteenlopende en kleurrijke kunstproducties waarin het thema ‘overgave’ centraal stond. 

Kern van het festival waren zes routes langs verschillende, zeer diverse kunstproducties. De meeste routes kenden een looptraject, maar er was ook een fietsroute en zelfs een route per vrachtwagen. Het concept van kleinschaligheid en het betrekken van de Zwolse omgeving bij kunst en cultuur leverde verschillende en verrassende routes op. De reacties van de bezoekers waren van uiteenlopende aard. Het festival bood ook voor elk wat wils: de routes hadden een laagdrempelig karakter, er waren concerten met een verdiepende laag, een gevarieerd kinderprogramma en een lekkere ‘lounge sfeer’ met muziek en tal van optredens op de Blijmarkt.

Ondanks wat kleine logistieke problemen tijdens de opstart, sloten de bezoekers het festival in hun hart. Op zondag waren zelfs alle routes al vroeg uitverkocht. De samenwerking tussen Peter Greenaway en het festival Zwart heeft interessante producten opgeleverd, die alle betrekking hebben op ‘Passion: sex and death in Zwolle’. Een prachtige film waarin 60 Zwollenaren vol overgave vertellen over hun conceptie, geboorte en dood. Deze verhalen en de historie over drie huizen in Zwolle zijn opgenomen in een fraai uitgevoerde catalogus. Op de Melkmarkt is tijdens het festival met de figuranten die hebben deelgenomen een mooie installatie neergezet waarin de levenscyclus van de bewoners vanaf 1600 tot nu werd uitgebeeld.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)