Daverend slotaccoord Kunstfestival Zwart

Foto van auteur

Zwolle – De eerste editie van Zwart, het nieuwe kunstfestival van Zwolle, is na een matige start, op zondagavond 18.00 uur met een daverend slotakkoord geëindigd. Op een goed bezette Blijmarkt vond rond een oude auto een spontane drumbattle plaats waarbij publiek en kunstenaars van het Deltion College elkaar perfect aanvulden in een zee van geluid. In totaal hebben ruim dertienduizend bezoekers gedurende vier dagen Zwart kunnen genieten van zeer uiteenlopende en kleurrijke kunstproducties waarin het thema ‘overgave’ centraal stond.

Kern van het festival waren zes routes langs verschillende, zeer diverse kunstproducties. De meeste routes kenden een looptraject, maar er was ook een fietsroute en zelfs een route per vrachtwagen. Het concept van kleinschaligheid en het betrekken van de Zwolse omgeving bij kunst en cultuur leverde verschillende en verrassende routes op. De reactie van de bezoekers waren heel positief: ‘Het werkt verslavend; na één route wil je meer’, ‘De schoonheid van de stad Zwolle wordt heel goed zichtbaar in de routes’, ‘Echte kunstontmoetingen’, ‘Een heel kleurrijke combinatie van verschillende kunstuitingen’ en ‘We zijn nu al benieuwd naar wat er volgend jaar komt’. Artistiek leidster Ingrid Docter bedankte het publiek en alle deelnemers, en keek terug op een geslaagd festival. Dat iemand uit het publiek ‘Leve De Stad Als Theater’ scandeerde bracht haar niet van haar voetstuk. Docter was trots op ‘haar’ festival.

Meer nieuws en foto’s via ‘Lees verder’…

Het festival bood ook voor elk wat wils: de routes hadden een laagdrempelig karaker, er waren concerten met een verdiepende laag, een gevarieerd kinderprogramma en een lekkere ‘lounge sfeer’ met muziek en tal van optredens op de Blijmarkt.

Ondanks wat kleine logistieke problemen tijdens de opstart, sloten de bezoekers het festival in hun hart. Op zondag waren zelfs de meeste routes uitverkocht.

De samenwerking tussen Peter Greenaway en het festival Zwart heeft interessante producten opgeleverd, die alle betrekking hebben op ‘Passion: sex and death in Zwolle’. Een prachtige film waarin 60 Zwollenaren vol overgave vertellen over hun conceptie, geboorte en dood. Deze verhalen en de historie over drie huizen in Zwolle zijn opgenomen in een fraai uitgevoerde catalogus. Op de Melkmarkt is tijdens het festival met de figuranten die hebben deelgenomen een mooie installatie neergezet waarin de levenscyclus van de bewoners vanaf 1600 tot nu werd uitgebeeld. Teleurstellend was dat Greenaway vrijdagavond aankondigde niet verder bij het festival te kunnen zijn. Zijn presentie bij een van zijn films in het Fraterhuis werd daarmee tenietgedaan. Hij vertrok naar Milaan, waar hij verplichtingen had. De organisatie kon daar niets aan doen.

Mede dankzij de steun en medewerking van de gemeente Zwolle, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, provincie Overijssel en diverse culturele instellingen en sponsoren uit de stad heeft het festival Zwart een goede start kunnen maken.

1 gedachte over “Daverend slotaccoord Kunstfestival Zwart”

Reacties zijn gesloten.