COC Zwolle opent rookruimte in café

Foto van auteur

Zwolle – Op dinsdag 1 juli 2008 wordt de nieuwe rookruimte van COC Zwolle in gebruik genomen. Daarmee wordt het café rookvrij, maar blijven ook rokende bezoekers welkom. Het populaire café is voor iedereen zeker vier avonden per week geopend. In navolging van een reeks andere landen geldt vanaf dinsdag ook in Nederland een rookverbod in de horeca.

In een afgesloten ruimte in de kroeg blijft het mogelijk om te roken. Het café blijft zo fris en de vrijwilligers van de regionale vereniging werken in een rookvrije omgeving. Bezoekers mogen ook hun drankje meenemen in de rookruimte. Met de inrichting van een rookruimte wordt overlast voor omwonenden door rokers op straat zoveel mogelijk voorkomen. De eerste dagen wordt de inrichting van de ruimte nog geoptimaliseerd.

Maandelijks bezoeken vele honderden mensen de café- en discoavonden en speciale activiteiten in het pand aan de Kamperstraat 17. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdagavond is het café geopend voor iedereen: homo, lesbo, biseksueel én hetero. Donderdagavond is jongeren- en studentenavond Inside Out (tot en met 29 jaar). Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor tienerjongeren (ExpresCjoC, eens per maand op vrijdagmiddag), 40-plussers (eens per maand op zondagmiddag), voor vrouwen (Viva la Diva, vier keer per jaar) en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking (eens per maand op zaterdagmiddag). Ook is er een avond voor transseksualiteit en travestie. Voor liefhebbers van karaoke, stijldansen en club- en loungemuziek worden activiteiten georganiseerd. Daarnaast worden regelmatig themafeesten gehouden. Zie voor een overzicht van de openingstijden de agenda op www.coczwolle.nl.

COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Met een café, voorlichting, discussie en hulp wordt gewerkt aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Ter info:

Nog niet iedereen heeft zich neergelegd bij de maatregel, die er onder meer voor moet zorgen dat horecapersoneel geen last meer heeft van de rook van klanten.

Zo eist stichting Red de kleine ondernemer dinsdag voor de rechtbank in Den Haag dat het rookverbod met onmiddellijke ingang onverbindend wordt verklaard of anders opgeschort tot 1 juli volgend jaar. Het is nog onduidelijk wanneer de uitspraak volgt.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) begint dinsdag met het uitvoeren van controles in de horeca op de naleving van het rookverbod. Een ondernemer die het verbod schendt, krijgt in eerste instantie een waarschuwing. Bij herhaling volgt een boete van 300 euro.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)