COC Zwolle viert 45-jarig bestaan

Foto: Arjen van der Zee

Zwolle – De Zwolse lhbti+-belangenvereniging COC Zwolle bestond vorig jaar december 45 jaar. Vanwege alle coronamaatregelen zijn de geplande festiviteiten doorgeschoven naar dit voorjaar. Vanaf volgende week vinden diverse activiteiten plaats in Zwolle om het jubileum alsnog te vieren.

In 1976 startte een groep homoseksuele mannen een ‘ontmoetingssoos voor mannen’ onder de Peperbus. Dit was de bakermat van het Zwolse COC, inmiddels een vereniging die in 23 gemeenten actief is en de belangen van de lhbti+-gemeenschap dus al 45 jaar vertegenwoordigt. “In de jaren 70 en 80 was het COC vooral gericht op homoseksuele mannen en lesbische vrouwen,” vertelt Heleen Rompelman, de huidige voorzitter van COC Zwolle.

“Het landelijke COC was in die jaren vooral politiek actief en in Zwolle richtte het COC zich vooral op het organiseren van ontmoeting voor mannen en vrouwen die veelal nog ten dele in de kast zaten. Openlijk homoseksueel of lesbisch zijn was in die tijd nog heel ingewikkeld, dat is gelukkig in de loop van de jaren wel veranderd,” aldus Heleen Rompelman.

COC Zwolle vond in de jaren 80 onderdak bij een jongerencentrum Salvador op de Thorbeckegracht, waar steeds meer mensen terecht konden voor gespreksgroepen, film- en theateravonden en later ook dansavonden. Het werd drukker en drukker en er werd gezocht naar een groter pand.

In de jaren 90 kwam het Zwolse COC in het nieuws nadat zij door de gemeente gezamenlijk met een moskee ondergebracht werden aan de Jufferenwal in de voormalige Oranjeschool. De moskee weigerde om met het COC in één pand te zitten, waardoor gemeente Zwolle in opspraak kwam en er artikelen verschenen in landelijke dagbladen over deze ondoordachte keuze. Uiteindelijk kreeg het COC ruimte in de Oranjeschool en werd de moskee elders ondergebracht.

Het Zwolse COC groeide uit tot een van de grootste en sterkste verenigingen in het land. Vanuit Zwolle werd veel georganiseerd en de café- en dansavonden werden door veel mensen bezocht. “Homo, hetero, iedereen voelde zich thuis in het COC, jezelf mogen zijn stond hoog in het vaandel, iedereen was welkom,” aldus Heleen.

Het lukte het Zwolse COC om een eigen pand te kopen aan de Kamperstraat in Zwolle. Van daaruit werden vele activiteiten georganiseerd en kwamen er ook meer mensen naar het COC die aandacht behoefden. Transpersonen, vluchtelingen, biseksuelen, jongeren, lhbti+-er met een beperking, er ontstond een eigen plek voor deze groepen. Jarenlang draaide het COC op vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor deze doelgroepen.

Daarnaast was het COC een belangrijke ontmoetingsplek in de jaren dat het lastiger was dan nu om openlijk homo-, bi- of transseksueel te zijn. Vanuit voorlichting, zichtbaarheid en bereikbaarheid is het Zwolse COC uitgegroeid tot een sterke club die veel bereikt heeft. Zo was met hulp van het Zwolse COC tot twee keer toe de landelijke Roze Zaterdag in Zwolle en is er veel bereikt in de omliggende gemeenten wat betreft zichtbaarheid en acceptatie van lhbti+.

Het bleek als vrijwilligersorganisatie te ingewikkeld een commercieel café bedrijfsmatig te runnen naast het vertegenwoordigen van de verschillende lhbti+-belangen. Het aantal vrijwilligers liep terug en uiteindelijk besloot het bestuur destijds de focus te verleggen naar de doelgroepen en niet meer op het horeca deel.

“Zwolle was toe aan het verleggen van de focus. De meeste horecagelegenheden in Zwolle stonden open voor de ontvangst van lhbti+-ers en met hulp van verschillende cafés werden de werkgroepen ondergebracht die ontmoeting organiseren voor de verschillende groepen. Eigenlijk was dat een heel natuurlijk proces. Het is goed te ervaren hoe Zwolle openstaat voor onze doelgroep, we werken graag samen met plaatselijke ondernemers. Ondertussen hebben we een eigen kantoor en kunnen we van daaruit ons richten op de verschillende groepen en de verschillende vragen die op ons afkomen,” zegt Heleen Rompelman trots.

“Het Zwolse COC heeft bijvoorbeeld al jaren een sterke voorlichtingsgroep die diverse scholen bezoekt in de regio. Veel scholieren hebben voorlichting gehad van ons COC. Op de drie AZC’s in de regio zijn onze vrijwilligers te vinden die gesprekken voeren met vluchtelingen; dat zijn vaak heftige verhalen, wij zijn daar nodig om mee te denken en een luisterend oor te bieden.”

Heleen vervolgt: “Het Zwolse COC heeft na 45 jaar haar bestaansrecht laten zien. Onze jongerengroep en onze ontmoetingsplek voor lhbti+ met een beperking draaien volop. Uit de kast komen en jezelf zijn klinkt zo logisch maar is voor sommigen nog steeds een strijd. We zijn nog dagelijks bezig om het op te nemen voor hen die het nodig hebben. Er zijn schrijnende voorbeelden te noemen van lhbti+ die gediscrimineerd of buitengesloten worden. Maar er is zeker reden voor feest!”

“We gaan onze klassieke bingo houden in wijkcentrum de Enk, wat ooit als een grap begon is inmiddels uitgegroeid tot een hele happening: een bingo waar veel lhbti+ op afkomen, al jaren.” Heleen vervolgt: “We hebben een pubquiz op drie horecalocaties in de stad, het is geweldig dat de Zwolse horeca zo enthousiast alles meeviert met ons. Er is een wandeling langs Zwolse lhbti+- plekken georganiseerd en er is een fototentoonstelling in de horeca te vinden. Daarnaast hebben we een spetterend eindfeest in Jack’s Music Bar.”

De voorzitter van COC Zwolle sluit af: “We hebben veel bereikt maar ook nog genoeg te doen, tijd voor een feestje is het zeker maar we blijven voorlopig nog volop doorgaan met ons belangrijke werk. En dat nog steeds met allemaal vrijwilligers!”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)