Het weer in het weekend: Zaterdag rustig, zondag harde wind en veel regen

Foto van auteur

Groeneweg
Foto: Wouter Steenbergen

Zwolle – Zaterdag is het overwegend grijs boven Zwolle. Kans op een paar knipogen van de zon is er voor mensen die de lucht scherp in de gaten houden. Anderen missen dat geheid, zo kort zijn ze. Een groot deel van de dag is het droog.

Er komt een zone met een beetje regen aan, in de middag arriveert die boven de stad. Het kwik stijgt intussen naar 9 graden. De wind is nog zwak tot matig uit richtingen rond zuid. Aan het eind van de middag en het begin van de avond tijdelijk afnemende wind, als voorspel op wat komen gaat.

Dat is lagedrukgebied Ciara. Zij gaat de blower telkens een standje hoger zetten.

Zondagochtend beginnen we met een matige zuidwestenwind, kracht 4. Maar daar blijft het niet bij. Terwijl ‘s morgens de regenkans steeds groter wordt, trekt de wind verder aan.

In het begin van zondagmiddag krijgen we te maken met windkracht 5. De sterkste wind wordt vanaf ongeveer drie uur verwacht, volgens de huidige prognose. Dan staat er in Zwolle een zuidwester met kracht 6 tot 7. Windkracht 7 betekent een gemiddelde windsnelheid van 50 tot 60 kilometer per uur, iets wat in onze regio niet vaak voorkomt. De temperatuur stijgt naar 11 graden.

Het zijn de verwachte zeer zware windstoten die tot problemen kunnen leiden. Tegen de middag zijn al windpieken rond 100 kilometer per uur mogelijk en in de tweede helft van de middag en het begin van de avond komt er nog een schepje bovenop.

Zondagavond moeten we rekenen op gemene uitschieters van rond 120 kilometer per uur. Er komen dan zware buien opzetten, die een bak water loslaten op de stad en de wind tijdelijk verder aanjagen.

Zulke krachtige windstoten zijn gevaarlijk in het verkeer. En ze gaan aan de haal met je tuinmeubilair. Het is raadzaam om tuinstoelen, de kliko en andere losstaande voorwerpen veilig op te bergen. Afbrekende boomtakken en wegwaaiende dakpannen behoren tevens tot de mogelijkheden.

In de nacht van zondag op maandag blijft het onstuimig. Ook dan kunnen stevige buien met zware windstoten nog steeds voor hinder en overlast zorgen.

Maandag overdag gaat dat door. Er staat een vrij krachtige wind, windkracht 5, en harde windvlagen kunnen de hele dag voorkomen. Het wordt een regenachtige dag.