Wat te doen bij stormschade?

Foto van auteur

Omgeving Warmoespark-Berkumstraat
Foto: Pamela van der Zee

Zwolle – Zondag krijgen wij te maken met het lagedrukgebied Ciara. Dit zorgt er voor dat er in de loop van de dag steeds meer wind en regen komt.

Er is door het KNMI voor zondagavond tussen 20.00 uur en 23.00 uur code oranje afgegeven. Dit vanwege kans op zeer zware windstoten van 100-110 kilometer per uur. Er is gevaar door zware windstoten met een risico op omvallende bomen en losse takken. Wat moet je doen bij stormschade en bij wateroverlast? Wanneer moet je 112 bellen en wanneer moet je zelf actie ondernemen? Hieronder staat alles op een rijtje.

Bij acuut gevaar zoals instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of wanneer er een boom over de weg dreigt te vallen bel 112. Bij wateroverlast bel je 112 wanneer er kortsluiting of brand is ontstaan of wanneer je jezelf niet in veiligheid kan brengen.

Bij geen acuut gevaar, zoals bij een omgevallen boom in de berm of een omgevallen boom die niet op de doorgaande weg is gevallen, bel gemeente Zwolle. Bij wateroverlast bel je de gemeente bij een verstopte riolering of afwatering of bij losliggende putdeksels. Gemeente Zwolle is in deze gevallen altijd bereikbaar via het volgende telefoonnummer 038-460 04 90.

Wanneer er een boom in je eigen tuin omvalt, handel dan zelf. Je hoeft geen 112 of de gemeente te bellen. Bij wateroverlast in huis schakel gas en stroom uit en maak de ruimten zoveel mogelijk droog.

Houd altijd de laatste nieuwsberichten in de gaten. De weersverwachting van Weblog Zwolle geeft aan wat we qua weer in onze stad kunnen verwachten. Zondag verschijnt er vanwege Ciara weer een actuelere weersverwachting op Weblog Zwolle waarin weerman Frits ons precies vertelt wat Zwolle volgens de weerkaarten te wachten staat.