Indische buurt meest onveilige buurt van Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – De gemeente Zwolle voor de zevende keer het Omnibusonderzoek uitgevoerd. Het Omnibusonderzoek is een grootschalig onderzoek naar de beleving van de Zwolse burgers wat betreft de leefbaarheid en veiligheid binnen de Zwolse wijken en Zwolle als geheel. Een meting in februari 2007 ligt ten grondslag aan dit onderzoek. Dit onderzoek wordt tweejaarlijks gehouden. Hiermee wordt op objectieve en representatieve wijze zicht gekregen op opvattingen, wensen en ervaringen van burgers over diverse onderwerpen.

Over het algemeen zijn er geen grote schommelingen in de trends te constateren over het stedelijk gemiddelde genomen. Echt opvallend is de sterke stijging in de beoordeling van de stad Zwolle. 40% van de Zwollenaren vindt dat Zwolle als stad het afgelopen jaar vooruit is gegaan, voorgaande jaren schommelde dit tussen de 20% en 25%. De Zwollenaren vinden dat Zwolle vooruit is gegaan, om onder meer de volgende redenen: de herstructurering van Holtenbroek, het opknappen van het centrum, de komst van theater De Spiegel en de prijs voor ‘groenste stad van Europa’. Op wijkniveau zijn er wel opmerkelijke trends waar te nemen. Zo gaat de Binnenstad er enorm op vooruit. Op het gebied van leefbaarheid zien we dat de bewoners de buurt veel beter evalueren dan voorgaande jaren. De bewoners zijn bijvoorbeeld ook veel meer tevreden over de voorzieningen voor jongeren. Daarnaast zijn de onveiligheidsgevoelens sterk gedaald.

Er worden veel minder vaak ‘bedreigende situaties’ ervaren en ook is het aantal vermogensdelicten volgens de bewoners sterk afgenomen. Tenslotte is de drugsoverlast flink gedaald. Al met al kan gesteld worden dat de inwoners van de Binnenstad een stuk tevredener zijn geworden wat betreft de leefbaarheid en veiligheid van hun wijk.

In de Kamperpoort zien we dat de ‘cohesie’ en de gehechtheid aan de buurt flink gedaald zijn. Ook is er een laag medeverantwoordelijkheidsgevoel voor de leefbaarheid in de buurt waar te nemen en is de verhuisgeneigdheid juist weer sterk gestegen.

Daarnaast beoordelen de Kamperpoorters de kwaliteit van hun woning het laagst vergeleken met de inwoners uit andere wijken van Zwolle. Een verklaring voor dit alles is waarschijnlijk de aankomende herstructurering. Dit valt met name te zien doordat er een sterke stijging is waar te nemen in de verwachting voor de komende jaren; 56% van de bewoners denkt dat hun buurt de komende jaren vooruit zal gaan. Ook positief om te zien is dat 70% van de bewoners vindt dat de gemeente voldoende doet om de bewoners te betrekken bij veranderingen in de buurt. En tenslotte is de schaalscore ‘dreiging’ flink afgenomen in Kamperpoort.

Het Buitengebied-Noord/Oost doet het op vele fronten erg goed. Er is een hoge ‘sociale samenhang’, bewoners zijn (zeer) gehecht aan hun buurt, ze voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de buurt en zetten zich ook actief in om de leefbaarheid in hun buurt te verbeteren. De inwoners van deze wijk beoordelen de kwaliteit van hun eigen woning het hoogst vergeleken met de overige Zwollenaren. Ook is de ‘overlast’ hier laag. In deze wijk zijn de onveiligheidsgevoelens het laagst en doen zich het minst ‘dreigende situaties’ voor vergeleken met de overige Zwolse wijken.

Inwoners uit Holtenbroek zijn, in vergelijking met inwoners uit de andere Zwolse wijken, het meest tevreden over de ontwikkeling van hun buurt in het afgelopen jaar. Dit komt door de afbraak van oude woningen, komst van nieuwbouw en een nieuw winkelcentrum. Ook hebben ze een hoge verwachting van de ontwikkeling van hun buurt voor de komende jaren. Opvallend is dat in deze wijk nog wel steeds de meeste ‘dreigende situaties’ plaatsvinden en veel inwoners voelen zich dan ook onveilig in hun eigen wijk.

Tenslotte valt op dat de inwoners van deze wijk overlast van verslaafden ervaren. 1 op de 3 inwoners uit Westenholte vindt dat de buurt het afgelopen jaar achteruit is gegaan. Dit komt met name door het verdwijnen van voorzieningen en een toename van (lichte) criminaliteit.

En in de Indische buurt zijn de onveiligheidsgevoelens sterk gestegen. Ze zijn nu het hoogst van heel Zwolle. Ook is er een sterke stijging te zien van de schaalscore ‘dreiging’.

Bovenstaande ontwikkelingen zijn het meest opvallend. Voorliggend rapport geeft een totaalbeeld van alle Zwolse wijken en van Zwolle als geheel op het gebied van leefbaarheid en veiligheid.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

39 gedachten over “Indische buurt meest onveilige buurt van Zwolle”

 1. De kop is: “indische buurt meest onveilige wijk”, uit het bericht blijkt dat gebaseerd is op de beleving van de bewoners en niet bijvoorbeeld op aantal inbraken, fietsendiefstallen of overlast. Of de Indische buurt echt de onveiligste wijk is, moet dus nog maar blijken. De kop is dus gewoon onzin.

 2. indische buurt
  onveilig ,,dan weet de gemeente wat ze te doenstaat,er iets aan doen ,,en niet IEDEREEN er maar in stoppen.iemand die ze ergens anders niet tussen willen hebben ,,,,ach stuur maar naar de indische buurt. IK HOOP DAT DE WONING BOUW DIT OOK FF LEEST en er iets mee doet,want ik woon er me hele leven al en ik wil nergens anders wonen…..gegroet een indische buurter!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Regelmatig loop ik door de indische buurt, maar echt onveilig voel ik mij daar niet, integendeel zelfs.
  onveilig voel ik mij pas wanneer ik mij door hordes schooljongeren moet worstelen om de C1000 in te komen op het winkelpleintje in het ozo rustige berkum. met exotische klanken van de welbekende accordeonist op de achtergrond heb ik daar zeer wrange ervaringen mee.

 4. @ M 3:20: Coen van B. (C1000) deed er 10 jaar geleden al wat aan om dat spul buiten te houden. Hij zou idd alleen al kunnen wijzen op de omvang van de winkel. Misschien is het wel gelukt en komen ze nu niet verder als buiten……..Als ze overlast verzorgen vraag je de wijkagent toch eens?

 5. Heb me ook nog nooit onveilig gevoeld in de Indische buurt. Toch beleven de bewoners dat zelf schijnbaar wel. Dat kan dus ook komen door wat een bewoner zelf zegt:

  en niet IEDEREEN er maar in stoppen.iemand die ze ergens anders niet tussen willen hebben ,,,,ach stuur maar naar de indische buurt

  De bewoner legt het op het bordje van de woningbouw.

  @ Plantje:zoek hier maar eens op Indische straatnamen als Sumatrastraat en Bankastraat Vlak bij onze mooie stad

 6. Indische Buurt
  Vijf jaar lang heb ik in de Indische Buurt gewoond. De resultaten van het onderzoek kan ik onderstrepen. Het is een verschrikkelijke buurt en ik ben dan ook heel blij dat ik er weg ben.

 7. We komen wel eens samen naar Lither kijken als ze in de Indische Buurt optreden 😉

  Sorry Admin, het ging “in the flow”

 8. @ M.Leeuwenhoek: Ben alleen maar positief over wijkagent Karin in Stadshagen. In Berkum heb ik geen wijkagent nodig gehad, waar er woon wel een uitstekende agente in Berkum N.O. Volgens mij nog.

 9. Nou, ik moet zeggen, dat wanneer ik door die buurt rijd, het eerste opvalt dat de vele mensen op straat je echt aankijken. Daar zou ik dan onveiligheid bij kunnen gaan voelen als ik daarvoor gevoelig was. Wat me ten tweede opvaklt is dat, wanneer je dan een knikje geeft of even groet, de mensen altijd vriendelijk teruggroeten. Kennelijk zijn ze gewend elkaar aan te kijken en te groeten.
  Ja inderdaad, je zou veel Indische Buurters kunnen beschrijven als tattoo, hemdje, oud-ijzer…..maar nou en? Ik heb er absoluut geen last van…!

 10. slechte kop zeg…
  zo, die kop slaat helemaal nergens op… dat is dus WEER de beeldvorming dat de Indische Buurt zo onveilig is. dit is een mening en geen feit… en bedankt meneer de koppen-maker! moet zeggen dat ik me op andere plaatsen in de stad veel onveiliger voel door dronken stappers ed.. maar goed, ieder zn eigen mening he. ben wel benieuwd naar het hele rapport eigenlijk. ergens te downloaden?

 11. Helemaal eens Roef: meningen en feiten worden in de journalistiek zo vaak door elkaar gehaald. Hoef zeker niet op te schrijven welke krant daar het beste in is :'(

 12. 🙂 Ik heb met mensen uit deze buurt op school gezeten, heb nooit angst gevoeld met deze mensen, het enigste probleem is soms dat men wat te te veel alcohol nuttigd maar als ik door de wijk rijd nog nooit last gehad, gewoon doen is het mooiste wat er is. Echter dit laatste wordt helaas in de huidige maatschappij niet gewaardeerd, maar als je hun in hun waarde laat dan laten zij jou ook ik je waarde. Ik heb ervaring.

  ;D 😀 😉

 13. @dick
  Inderdaad die naam hoef je niet te schrijven, die krant heeft enige jaren geleden ook een verhaal over een andere buurt hier in de stad geschreven wat ook van geen kant klopte, dus dick noem hem maar niet ik weet welke jij bedoeld.
  😛 😛 😛 😛 😛

 14. Ik blijf het opvallend vinden, dat we hier op het weblog veel bezig zijn over Zwolle Zuid… veel andere wijken worden ook genoemd.
  En dan als donder bij heldere hemel ineens duikt uit een onderzoek de Indische buurt op… Wel raar eigenlijk.

  Ook de wijk tussen de Wipstrikkerallee en Park de Wezenlanden komt weinig in het nieuws…lossen mensen daar zelf hun problemen op of zo?

 15. @plantje, het ligt er misschien ook aan waar de meeste van de huidige mensen op dit log nu wonen en zijn er maar weinig mensen uit die andere wijken, trouwens stadshagen wordt ook regelmatig gebruikt hoor absoluut niet alleen Zwz, dus on topic houden voordat de admin wakker word
  ;D 😀 😛

 16. @Plantje

  Ook de wijk tussen de Wipstrikkerallee en Park de Wezenlanden komt weinig in het nieuws…lossen mensen daar zelf hun problemen op of zo?

  Ja! 😉

 17. Het topic gaat over hoe veilig men zich in de diverse wijken van de stad voelt… Dus ik denk dat de admin zich er niet zo druk om zal maken 😉

  Ik vind het verschil tussen wat we hier ervaren en het onderzoek groot. De herkomst van mensen op het weblog kan dat verklaren ja.

 18. @ Plantje gister 8 voor half 10; wij zouden toch niet de opiniebepalers van de Zwolse media zijn 😮 Wanneer gaat dat wat schuiven dan?

  Flauwekul, maar dat het goed gaat met dit onvolprezen ultra-snelle log staat buiten kijf….

 19. Ik denk alleen dat nog meer mensen dit log moeten vinden. Dan zou het resultaat van zo’n onderzoek naar het veiligheidsgevoel in de wijken denk ik ook beter aansluiten bij de reacties hier.

 20. Kan…maar eigenlijk moet je nieuwe media gebruiken om dit te verspreiden volgens mij.

  Ook bijvoorbeeld bij het welkomstpakket dat iedere nieuwe burger van Zwolle krijgt zou je wat verwijzingen naar het weblog kunnen doen.

 21. Inderdaad en NATUURLIJK mond op mond reclame. Ook op reacties op weblogs op de digitale snelweg moet je eigenlijk ook een verwijzing maken naar dit onvolprezen weblog. 8)

 22. @ Plantje
  Zeeheldenbuurt heet dat stukkie tussen wipstrikkerallee en t park, dat plekkie waar je je wijffie voor een wip strik(t) of zoiets, toch Larry? 😉

  Vroeger werd hier idd alles gewoon zelf opgelost maar tegenwoordig is het gewoon best wel doods hier….. En toch zou ik er absoluut niet weg willen.

  On topic:

  heb er totaal GEEN onveilig gevoel, als ik door de indische buurt rijdt oid maar dat komt omdat k volksbuurt gewend ben

 23. Dank u….

  Maar vaak hoor/zie je ook, dat er in een arbeiderswijk nog wel het één en ander gebeurt. Hier in Zwolle valt dat volgens mij wel mee.

  In Maastricht was ik postbode in een arbeiderswijk….nou…daar gebeurde toch wel eens wat!

 24. Nou plantje, ik weet niet hoe het in maastricht zit, maar er begeurt in de wijken hier behoorlijk wat, alleen meldt de politie liever over bekeuringen en alcoholcontroles 😉
  Neemt niet weg dat Maastricht een van Nederlands criminelere plaatsen is, Zwolle is dat niet

Reacties zijn gesloten.