Zwollenaren blijven thuis maar hangen de vlag uit om 75 jaar vrijheid te vieren

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Vandaag is het de Bevrijdingsdag van Zwolle. Het is 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd onder aanvoering van Leo Major. Door de coronacrisis zijn de herdenkingen geannuleerd.

Om toch stil te staan bij 75 jaar vrijheid roept de gemeente Zwolle iedereen op om vandaag de vlag uit te hangen. “Ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, kunnen we toch samen stil staan bij onze vrijheid en beseffen hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu. Hang de Zwolse, de Nederlandse of de Canadese vlag uit!”

Deze drie vlaggen wapperen ook bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark, vanaf de Peperbus en bij het monument aan de Pilotenlaan.

Vanmiddag om één uur luiden de klokken van de Peperbus. Dit gebeurde 75 jaar geleden ook op dit tijdstip. Op 14 april 1945 meldde Leo Major om negen uur ’s ochtends aan zijn commandant dat Zwolle bevrijd was. Twee uur later kwam het officiële bericht over de bevrijding van de stad. Om één uur ’s middags werden de kerkklokken uitbundig geluid en werd er gefeest in Zwolle.

Na het luiden van de klokken van de Peperbus vanmiddag worden er op het carillon de volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de oorlogsjaren.