Ondersteuning voor mantelzorgers nu nog belangrijker

Foto van auteur

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Door het wegvallen van dagbesteding en ondersteuning van vrijwilligers neemt bij veel mantelzorgers de druk thuis nog meer toe. Daarom biedt Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, ondersteuning aan via WhatsApp, telefoon en email. Mensen die zorgen voor een naaste kunnen bij de organisatie terecht met vragen, maar ook voor advies en een luisterend oor. Ondersteuning is nu nog belangrijker, om overbelasting zoals in het zuiden van het land te voorkomen.

Je kunt bij het steunpunt terecht met vragen over (jonge) mantelzorg, omgaan met naasten met een psychische kwetsbaarheid en ondersteuning. Maar ook over het combineren van werk en mantelzorg, zorgen voor de toekomst, vragen over regelingen en voorzieningen en informatie voor anderstaligen. “Iedere vraag is welkom, maar ook als je als mantelzorger gewoon je verhaal kwijt wilt kun je ons bereiken. Ons doel is mantelzorgers zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen om te voorkomen dat ze overbelast raken”, aldus Ineke van Stekelenborg van Steunpunt Mantelzorg.

Ook voor jonge mantelzorgers verandert er veel. Normaal gesproken bieden de school, afspraken met vriendjes en vriendinnetjes en sportclubs afleiding van de thuissituatie, maar ook dat is nu veel minder mogelijk. Daarom behoudt het steunpunt nauw digitaal contact met jonge mantelzorgers en delen zij leuke online initiatieven en activiteiten met de jongeren.

In het zuiden van het land werd al duidelijk dat overbelasting bij mensen die zorgen voor een naaste toeneemt naarmate de intelligente lockdown langer duurt. Nu de maatregelen tot 20 mei zijn verlengd, maakt het steunpunt zich ook zorgen om overbelasting bij mantelzorgers in Zwolle. Ze roepen iedereen die knelpunten ervaart bij de langdurige zorg voor een ander op om contact met hen op te nemen. Ook professionals die overbelasting signaleren kunnen contact opnemen.

Steunpunt Mantelzorg is iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar via (038) 422 5200. Daarnaast kun je op ieder moment een WhatsApp bericht sturen naar 06-39008072 of mailen naar mantelzorg@zwolledoet.nl.