Zwolle – Van 2 september tot 2 oktober zal voor moslims in Nederland de vastenmaand ramadan plaatsvinden. De ramadan is voor moslims een periode van bezinning. De GGD Regio IJssel-Vecht geeft informatie over de gevolgen voor de gezondheid.
Veel volwassen moslims zien het als hun plicht om gedurende deze maand te vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Ze onthouden zich dan van eten, drinken en geslachtsverkeer. De ramadan eindigt met het Suikerfeest (Turks) of het Eid-al-Fitr (Marokkaans). De dag van het verbreken van het vasten is een van de belangrijkste islamitische feestdagen. Voor gezonde mensen blijkt de jaarlijkse ramadan geen gezondheidsproblemen op te leveren. Het lichaam stelt zich over het algemeen opnieuw in op het veranderde eetpatroon en slaapritme. Dit kan met name in het begin wel leiden tot klachten als hoofdpijn (‘first of ramadan headache’) of misselijkheid. Daar staat tegenover dat door de ontspannende en spirituele activiteiten tijdens de ramadan het geestelijk welbevinden toeneemt. Dit kan een positieve invloed hebben op fysieke klachten.
Ramadan en medicijngebruik
Medicijngebruik en vasten tijdens de ramadan, is dat te combineren? De meeste stromingen binnen de islam zien het innemen van medicijnen als verbreken van het vasten. Om onveilig en onjuist gebruik van medicijnen te voorkomen is een goede begeleiding tijdens het vasten noodzakelijk. Daarvoor is contact met arts of apotheker belangrijk. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten.
Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens herinnert het de rijken eraan hoe het is arm en hongerig te zijn.
Meer informatie
Kijk op www.rijv.nl/ggd waar onderaan dit persbericht een aantal downloads staan. Het NIGZ Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie heeft ook een brochure gemaakt over de ramadan. Die brochure is een hulpmiddel om tijdens de ramadan de moslim-patiënt, met het nodige respect, hem of haar te adviseren om op andere wijze aan de religieuze verplichtingen te voldoen en begint met twee pagina’s Nederlandstalige uitleg. Vervolgens is per taal (Turks, Arabisch, Somalisch en Farsi) één pagina met uitleg voor de patiënt opgenomen.
Gaat de GGD ons in het vervolg ook adviseren over de gevolgen van het vieren van vijf dagen Carnaval? of blijft het bij deze ene publiciteits trekker.
Misschien ook een goed idee om Olland (luttekestraat) deze adviserende taak op zich te laten nemen. 😉
Kan ik je ook wel geven Dinkelberg, 5 dagen carnaval staat garant voor veel lawaai en overlast……. ;D
Welke lijntjes worden er nu weer via dit onvolprezen log doorgegeven. Een hoop lawaai van die kant.
@dick,wat bedoel je, snap je niet ;D 😀
@dinkelberg, het wordt nu in de publiciteit gebracht maar wordt ieder jaar algedaan door artsen alleen vanwege het tijdstip wil de GGD inspringen op de regels voor gebruik van medicijen gedurende de ramandan. Trouwens waarom haal je hier geluidsoverlast van carnaval en dat Olland dat mag doen erbij.
Snap je totaal niet
😛 😮 ;D
@ be: Hier refereerde ik aan in de bijdrage van hoofd feestneuszaken:
. Komt over als “de naam van een vrindje” doorgeven: Lijntjes leggen.
Ontopic: blijkbaar heeft hr. Dinkelberg ook moeite met de adviserende rol die de alom gewaardeerde GGD speelt in de gezondheidsrisico’s van Ramadan. Zou wel eens willen weten wat hij precies tegen deze voorlichting heeft? Het komt over of hij zicht tekort gedaan voelt :'(
Ik zegge,gewoon eten.Dan niet ziek worden
Ie zegt nogal wat. ;D
Dat zeg ik
En niet anders