Man veroordeeld voor meerdere diefstallen en verduistering in Zwolle

|   Laatste wijziging

Foto: Pixabay

Zwolle – Een 51-jarige man is dinsdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf voor meerdere diefstallen in Zwolle en voor verduistering. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen aan een 70-jarige vrouw die hij geprobeerd heeft te beroven.

De rechtbank acht bewezen dat de man schuldig is aan poging tot beroving in Zwolle van een 70-jarige vrouw die achter een rollator liep. De rechtbank stelt dat het door verdachte gepleegde feit buitengewoon laf en verwerpelijk is. Uitsluitend zijn eigen financieel gewin speelde een rol. Hij moet de vrouw ook 559 euro schadevergoeding betalen.

Nadat de vrouw op 12 juli 2019 bij de bank had gepind, liep ze naar huis. De man is haar gevolgd en heeft haar de weg gevraagd. Terwijl zij hem welwillend te woord stond, bleef hij naast haar fietsen en probeerde hij vervolgens met een stanleymes het hengsel van haar tas los te snijden. Om de tas in handen te krijgen, heeft hij de vrouw aan haar arm getrokken en op de grond geduwd. In het vonnis van de rechtbank staat dat het aan de omstanders te danken is dat de verdachte noodgedwongen met zijn handelingen moest stoppen. Hierdoor is het bij poging tot diefstal met geweld gebleven.

De man heeft op zeer berekende wijze misbruik gemaakt van een kwetsbare oudere, aldus de rechtbank. Het wordt hem zwaar aangerekend dat hij de 70-jarige vrouw blijkbaar als een makkelijke prooi heeft gezien. Het moet voor de vrouw een traumatische ervaring zijn geweest dat zij op zo’n manier is overvallen, stelt de rechtbank in het vonnis. Bij deze gevolgen heeft de man kennelijk totaal niet stilgestaan.

Daarnaast heeft de verdachte zich in december 2018 in Zwolle schuldig gemaakt aan het verduisteren van een pinpas en de diefstal van een geldbedrag en een telefoon.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegenomen dat de man in het verleden eerder is veroordeeld wegens soortgelijke feiten. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij behalve een antisociale persoonlijkheidsstoornis ook met een ernstig alcohol– cocaïneprobleem te kampen heeft. De man heeft desondanks een gevangenisstraf gekregen, omdat hij volgens de rechter onvoldoende motivatie toont om behandeld te worden voor zijn mentale- en verslavingsproblematiek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)