Lakenvelders

|   Laatste wijziging

Zwolle – Deze prachtige Lakenvelder runderen staan in een weiland bij de Vreugderijkerwaard. Kenmerkend is de witte band die over het midden van de romp loopt. Je hebt een zwarte en een rode variant en het is al een heel oud ras, al in de 12e eeuw wordt er melding van gemaakt. Nederland kent ongeveer 1100 runderen van deze soort maar het worden er meer. Er is een speciale fokkersverening, Vereniging Lakenvelder Runderen (VLR), die zich tot doel heeft gesteld het Lakenvelder runderras in Nederland en daarbuiten in stand te houden.

Ank Pot   www.bunnymom.web-log.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Lakenvelders”

  1. Het is inderdaad een mooi ras en wat oud al! In de dierenweide van park de wezenlanden staat ook een lakenvelder. Vind ik trouwens wel zielig dat die koe helemaal in haar eentje staat. Het zijn toch kuddedieren?
    Grappig dat hier een zwarte koe een bruin kalfje heeft.

  2. Koeien zien er dan wel vaak erg zwart/wit uit, ze denken niet zo. Daarentegen kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat de meeste leden van de NVU wel koeien zijn !

    Een leuke paradox toch ? ;D ;D

  3. @Ank Pot: niet elke koe met een witte band hoort bij het ras Lakenvelder. Het blijkt dat deze witte band aan bepaalde afmetingen moet voldoen voor men het een Lakenvelder mag noemen.

  4. @Kruimeltje: Ja dat is mij bekend, ik geloof ook niet dat ik suggereer dat elke koe met een witte band op de romp een Lakenvelder is. Andersom wel dat een Lakenvelder te herkennen is aan de witte band op de romp.

Reacties zijn gesloten.