VOO en BJzO tekenen overeenkomst

Zwolle – Op maandag 15 september ondertekenen namens Vrouwenopvang Overijssel (VOO) Jos Elshof en namens Bureau Jeugdzorg Overijssel (BJzO) Martin Dirksen een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst regelt het organiseren van hulpverlening aan kinderen en jongeren die geconfronteerd zijn met Huiselijk Geweld en waarvan de ouder onderdak heeft gezocht bij Vrouwenopvang Overijssel.  

Uit gegevens van politie en Justitie (2008) blijkt dat per jaar 63.000 meldingen van Huiselijk Geweld in de dossiers worden opgenomen. Dit is slechts 12% van het werkelijke aantal gevallen. Meer dan de helft van deze geweldsincidenten doen zich voor in gezinnen met kinderen. Kinderen die slachtoffer zijn geweest van Huiselijk Geweld ervaren dezelfde emotionele en gedragsproblemen als kinderen die getuige zijn van geweld in het gezin. Het is belangrijk dat hulpverlening aan deze groep kinderen snel op gang komt. Meisjes en jongens die als kind getuige of slachtoffer zijn geweest, lopen als volwassene een groter risico slachtoffer of pleger van geweld te worden.

 Alle kinderen die getuige en/of slachtoffer zijn geworden van Huiselijk Geweld hebben een uitgebreide en goede screening nodig, waardoor de juiste hulp snel in gang gezet kan worden. Tot nu toe was het nog vaak zo dat de gevolgen van het Huiselijk Geweld, die naar voren komen in het gedrag van het kind, niet als zodanig herkend werden. Signalen werden laat opgepakt, omdat de focus van de hulpverlening op de moeder gericht was of een kind reageerde pas op een veel later tijdstip met afwijkend gedrag. VOO werkte tot nu toe volgens Pedagogisch beleid, waarin onder andere uitgangspunt was dat de moeder als hulpvraagster gezien werd. De hulpverlening aan het kind vond plaats wanneer dit ook de wens van de moeder was. De samenwerking tussen VOO en BJzO is erop gericht kinderen sneller hulp te kunnen bieden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “VOO en BJzO tekenen overeenkomst”

  1. stop passyndroom
    Lijkt me zeer verstandig aangezien we nu zitten met talloze moeders met stoornissen en kinderen, na scheiding veelal, waarbij vele vaders gewoonweg werden buitengesloten in zaken ook onterecht,
    en welke moeders het kenmerk al hebben de zorg te mijden. Laat staan welke kenmerken er nog meer bij zitten waarover dan maar niet werd gerept.
    Dat is al totaal fout gegaan in vele gevallen ook.
    Een professor waarschuwde dat vele jeugdigen erbij komen met BL onder andere,
    en voor mij is het onbegrijpelijk dat niet eerder een meldplicht voor de ggz en hulpverlening is ingevoerd, ook naar de familierechters bijvoorbeeld. Als een rechter niks wenst te doen aan onderzoek ondanks dat vaders dat vragen, dan zitten behalve kinderen met gebakken peren ook nog eens vele vaders oneterecht zonder kind(eren).
    Aangezien dat beeld langzamerhand duidelijker blijkt te worden is het hoog tijd in belang van het kind het hele beleid op dit terrein
    op de schop te doen belanden.
    Gevolgen aan duizenden kinderen in de psychiatrie worden zichtbaar.
    Met allerhande stoornissen. In ieder geval met een oorzaak die wel degelijk bekend is op die manier.

  2. Koppenol, hoewel ik het aardig eens ben met je relaas m.b.t. bescherming van kinderen, bevat de site (via je naam) sterke misvattingen. Borderline is een syndroom waar mensen inderdaad moeilijker gedrag van kunnen vertonen. Echter zitten er binnen borderline enorm veel aftakkeingen, zijtakken, nuances etc.
    De site is verre van objectief en laat zich over het algemeen destructief uit over borderliners. Dit terwijl de schrijvers er niet al te veel kaas van hebben gegeten zo blijkt. Ze halen een aantal voorkomende gedragingen naar voren en scheren hierbij alle borderliners over een kam, om hun standpunt kracht bij te zetten. Ik schrok er nogal van, toen ik las wat er in gebrekkig NL allemaal te lezen viel. Het rammelt namelijk aan alle kanten.
    (gebrekkig NL haal ik doorgaans niet aan als criterium, maar verwrongen zinsopbouw in een site als dit, geven in mijn ogen wel iets aan.)

Reacties zijn gesloten.