Museum Het Vrouwenhuis gesloten voor renovatie

Foto van auteur

Saskia Zwiers in de voordeur van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt
Foto: Lisanne Brinkman

Zwolle – Het onderkomen van het historische Vrouwenhuis, gelegen tussen de Melkmarkt aan de voorzijde en de Voorstraat aan de achterzijde, is hard toe aan een grootschalige renovatie.

Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant moet er veel gebeuren. Er wordt gewerkt vanaf het dak tot en met de riolering en fundering. Directrice van Het Vrouwenhuis, Saskia Zwiers: “Het Vrouwenhuis bestaat uit verschillende panden die in de 17de eeuw al samengevoegd zijn.

Het voorhuis aan de Melkmarkt is in de kern het oudst en staat er al meer dan 650 jaar. Het dwarsstuk aan de Voorstraat is als laatste gebouwd in de 18de eeuw, toen het al Vrouwenhuis was. Binnen hebben we een groot vochtprobleem dat nu eens moet opgelost. Daken, goten en stucwerk worden niet alleen aangepakt voor betere isolatie maar vooral ook voor betere ventilatie. Interieur en collectie zijn dan beter beschermd. Bovendien besparen we op energie en zijn we beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.”

De wirwar aan panden zorgt ook voor een chaotische riolering. Zo wordt bijvoorbeeld het rioolstelsel op de binnenplaats aangepakt. De beerput onder de tuinbak wordt verwijderd en er wordt een betere aansluiting op het gemeenteriool gemaakt. Bij de vorige renovatie in 1985-1987 werd in de kelder een beerput met leuke vondsten geleegd. “Wie weet wat er nu nog boven de grond komt!” lacht Zwiers.

Als het museum na de werkzaamheden weer opengaat voor bezoekers, krijgen die geen ander interieur te zien. Wat wel zal opvallen bij de oplettende voorbijganger is dat het museum ook een soort facelift ondergaat: de voorgevel van het huis krijgt een andere kleur. Zwiers: “Kleurenonderzoeker Bert Jonker heeft uitgezocht dat alles wat nu wit is op de voorgevel oorspronkelijk een zandsteenkleur had. De kleuren van de voorgevel en gevelsteen worden straks in combinatie met het metselwerk veel rustiger, veel eleganter, zoals het er rond 1900 uitzag.”
Zodra het museum weer opengaat in 2022, worden ook de geplande festiviteiten rondom stichteres Aleida Greve weer hervat. Vanwege de corona-uitbraak kon dat niet doorgaan vóór de renovatie zou beginnen. Wie benieuwd is naar de vorderingen van de renovatie kan het museum online volgen. Op haar website, Twitter en Instagram zullen regelmatig updates worden geplaatst. Ook volgt daar meer informatie over de heropening, zodra het zover is. Kijk voor meer informatie en de laatste rondleidingen tot de sluiting op:
www.vrouwenhuiszwolle.nl

De werkzaamheden starten in augustus 2020 en zijn naar verwachting eind 2021 afgerond. In die periode is het museum gesloten voor bezoekers.

Foto 1
Saskia Zwiers in de voordeur van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt - Foto: Lisanne Brinkman
Saskia Zwiers in de voordeur van het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt
Foto: Lisanne Brinkman

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)