Lezing ‘grijs verleden’ van Zwolle

Het team Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Zwolle organiseert op 12 december de historische avond. Restaurator en kleuronderzoeker Bert Jonker uit Zwolle is gevraagd een lezing te geven over kleurhistorisch onderzoek in het algemeen en in het bijzonder van enkele Zwolse panden. De avond vindt plaats in het Stedelijk Museum Zwolle (Melkmarkt 41) en begint om 20.00 uur.

Het verre verleden wordt vaak een grijs verleden genoemd. Ook op het gebied van kleurtoepassing in de monumentenzorg was deze beeldspraak tot voor een aantal jaren van toepassing. Ook de fotografie was tot voor kort nog kleurenblind. De beeld- informatie, die over de binnenstad bekend is, bestaat alleen maar oude zwart-witfoto’s, een enkel schilderij daargelaten. Toch vertellen deze oude foto’s veel over de zwaarte en verdeling van de toegepaste kleuren. De kleur van het verleden blijkt raadselachtig te zijn, precies zoals wordt aangegeven door de woorden ‘een grijs verleden’.

De historische kleuren van de binnenstad zijn vrijwel verdwenen. De laatste honderd jaar worden bijna alle gevels en kozijnen wit geschilderd en verdwenen alle materiaalkleuren, die bedoeld waren om de architectuur te ondersteunen. Door bouwhistorisch onderzoek, archiefinformatie en kleuronderzoek naar de historische afwerkingen te combineren, wordt tegenwoordig de kleurgeschiedenis van een monument in kaart gebracht.

Zwolle krijgt de laatste jaren geleidelijk meer kleur. Het monumentenbeleid over kleurwijzigingen aan rijks- en gemeentelijke monumenten vormt werpt haar vruchten af. Als een monument moet worden geschilderd, wordt de laatste jaren gestimuleerd om de oorspronkelijke kleurstelling terug te brengen. Dit gebeurd in nauw overleg met het team Monumentenzorg omdat hiervoor wel formeel toestemming nodig is. Enkele voorbeelden zijn het oude stadhuis aan de Sassenstraat, de toren van de Peperbus, Koningin Wilhelminastraat 24, Burgemeester Van Roijensingel 22 en Sassenstraat 45. Deze gebouwen hebben in sommige ogen een ware metamorfose ondergaan, terwijl er eigenlijk alleen een herstel van de oorspronkelijke kleurstelling, zoals de architect het destijds heeft bedoeld, heeft plaatsgehad. De belangrijke bouwkundige onderdelen krijgen door kleur hun functie weer terug, die ze voorheen door de witkwast kwijt zijn geraakt.

Bert Jonker vertelt over kleurgebruik op gebouwen, laat aan de hand van voorbeelden zien hoe een kleuronderzoek in de praktijk plaats vindt en vertelt over de afwegingen in de keuzes die gemaakt worden: een interessante lezing over zichtbare resultaten in het kleurrijke Zwolle.

De avond is een uit de reeks Historische avonden die worden georganiseerd door historische organisaties in Zwolle (zoals het HCO, de Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle, Zwolse Historische Vereniging, Stedelijk Museum, Stichting Literaire Activiteiten Zwolle en gemeente Zwolle).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)