Zwolle – De provincie Overijssel heeft 19 kunstwerken van Paul Citroen aangekocht uit particulier bezit. Overijssel bezat al de grootste Citroen-collectie ter wereld. Een belangrijk deel van de 19 aangekochte werken is te zien op de Paul- Citroententoonstelling in Museum De Fundatie te Zwolle, die zaterdag 20 september 2008 officieel werd geopend door de dochter van Paul Citroen, Paulien Bruggeman- Citroen. Cultuurgedeputeerde Dick Buursink heeft daar ook gesproken. De tentoonstellingsvoorbereidingen die een jaar geleden startten hebben gezorgd voor een hernieuwde belangstelling voor Citroen, ook internationaal en met name in Berlijn.
Zelfportret Paul Citroen
“Paul Citroen (1896-1983) – Tussen modernisme en portret” is de titel van de tentoonstelling in het Paleis aan de Blijmarkt. De tentoonstelling biedt een overzicht van het omvangrijke oeuvre van Paul Citroen en omvat ruim 250 werken. Een groot deel hiervan is afkomstig uit de nalatenschap van Citroen, die sinds 1995 in bezit is van de Provincie Overijssel en wordt beheerd door Museum de Fundatie.
In totaal bezit de provincie Overijssel ruim 2000 werken van Paul Citroen. De provincie verwierf ze vanaf 1973-1975. Dat gebeurde op voorstel van het Statenlid Maaskant; hij was bevriend met Paul Citroen. De kunst diende als verfraaiing van het nieuwe provinciehuis, dat indertijd door Koningin Juliana officieel werd geopend. De tentoonstelling in het Paleis aan de Blijmarkt omvat daarnaast zo’n zeventig werken op papier uit de collectie van het Bauhaus-Archiv Berlin en een reeks belangrijke bruiklenen van particulieren en musea. Veel van de werken zijn nu voor het eerst voor publiek te zien, van 21 september 2008 tot en met 11 januari 2009.
De belangstelling in Berlijn voor de kunst van Paul Citroen heeft een historische aanleiding. Paul Citroen werd er geboren, Berlijn was in de eerste decennia van de vorige eeuw het brandpunt van de artistieke avant-garde en Paul Citroen zat er middenin. Citroen werd chroniqueur, verzamelaar en propagandist van de moderne kunst. In 1928 vestigde hij zich in Nederland en in 1933 richtte hij met Charles Roelofsz (1897-1962) in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van het Bauhaus. In zijn werk richtte Citroen zich vooral op het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood koesterde als zijn specialisme.
Verwacht wordt dat de Paul Citroen-tentoonstelling – evenals de Jeroen Krabbé – expositie eerder dit jaar – een flinke publiekstrekker wordt. De provincie Overijssel stimuleert de openstelling van kunst en cultuur voor een breed publiek. Cultuurgedeputeerde Buursink: “We werken aan een klimaat dat kunstenaars uitdaagt om in Oost-Nederland te komen werken. Dat ontmoetingen creëert tussen kunstenaars met hun werk en het publiek. Waarbij kunstenaars hun werk ook moeten kunnen verkopen. En waarbij ook overheden als opdrachtgever durven optreden. Want een dynamisch cultuurklimaat vraagt investeringen, vraagt soms lef”. Zijn motto: “Voor iets bijzonders steek je de IJssel over”.
Inkoppertje
De heer Citroen dit zijn naam wel erg veel eer aan op dit zelfportret. Hij kijkt tamelijk zuur !
Is zijn bekendste werk (Metropolis uit 1923) ook te zien in “het Paleis aan de Blijmarkt “?
correctie: dit = doet
De arme man heeft een leverafwijking aan zijn gele toetje te zien
@ghehe
Citroengeel !
Ben afgelopen zondag bij De Fundatie geweest, en vond het werderom een gelaagde tentoonstelling! De Fundatie is een mooi museum, met goede vaste collectie en kwalitaitief hoogstaande (wissel) tentoonstellingen. Echt een aanwinst voor Zwolle. Of dit echter bij draagt aan beter/dynamischer cultuurklimaat voor kunstenaars in Oost-Nederland en Zwolle, vraag ik me af.
@gezellig; wel werk bedoel je? Heeft Citroen werk gemaakt voor de Film Metropolis van Fritz Lang?
Ja
@ inkoppertje
Ja die is er te zien, ik heb er als cameraman van omroep zwolle al een kijkje genomen voor de tentoonstelling openbaar was en er werd verteld dat dit schilderij er ook zou komen te hangen!
We zullen zien of dit net zo’n succes zal worden als de expositien van Jeroen Krabbé
Metropolis
Hoop wel dat de schilderijen mooier zijn als die van JK die hier zijn gefotografeerd. Maar goed over smaak valt niet te twisten, zeker niet in de week van de smaak.
Zijn wij overigens met dit kunstbezit
een rijke provincie?
“One of the Bauhaus students was Dutch ex-Dadaist Paul Citroen, who was responsible for a series of photographic montages entitled ‘Metropolis’ which appeared around htis time, and may have influenced Fritz Lang – a student of architecture and associate of various Bauhaus artists.”
Ik zat zelf hieraan te denken…
Kijk Corner, now we are talking. Heeft de provincie (van ons geld?) tenminste geen lelijke kat in de zak gekocht. Zouden ze ook nog wat beuren voor de automerk-sluikreclame? Je foto is wel apart ja.
Dan lijkt het een aardige belegging van onze provincie.
Paul Citroen Expositie
Ik studeer toevallig in zwolle, en ik ben naar deze tentoonstelling geweest. Zelf ging ik er heen met een totaal objectieve mening. Ik kwam echter uit het museum met een meer teleursstellende blik. Dat kwam niet door zijn schetsen ( eerdere werk uit 1920? ) want die vond ik zelf wel inspirerend. Zijn schilderijen vielen mij wel zeer tegen. Er was echter 1 schilderij die voor mij er heel erg uitsprong. Een smalle vrouw op een smalle canvas, met een zeer sterke blik in haar gelaat. Voor mensen die paul citroen wel geweldig vinden wens ik dan ook zeer veel kijk plezier, omdat er toch eigenlijk wel heel erg veel hangt.
-Weird ass wave
-Matsu (Matsu303.blogspot.com)
Geweldig Corner, aha je bent kunst liefhebber. Vind dit ook erg mooi wat je hier neerzet. Zou mooi zijn als onze provincie rijk is, ze hebben het schijnbaar wel goed belegd.
Reacties zijn gesloten.