Zwolle – Afgelopen zaterdag vond de kick-off plaats van het talenttraject van Festival Woest. In samenwerking met Kunstbende Overijssel is de aftrap van het talenttraject georganiseerd in Hedon.
De deelnemers tussen de 12 en 18 jaar worden tijdens dit traject ondersteund in de ontwikkeling van hun creatieve talent. De jongeren kunnen gratis deelnemen aan dit traject waar jonge rappers, graffiti artists, dansers, muzikanten, fotografen, filmers of tekenaars zelf mogen ontdekken hoe ze hun talent willen doorontwikkelen.
Zo wil de één werken aan een goede stage performance en de ander zich verdiepen in de fijne kneepjes van het gitaarspelen. Tijdens de kick-off in Hedon kregen de jongeren een masterclass van Fabian Schrijver. Schrijver is mede-oprichter van Colored Monkeys, een collectief van muzikanten die de wereld kleur geven met muzikale projecten en kleurrijke concepten. Daarnaast is Fabian jongerenwerker en zanger/MC bij de band Roots Rising.
Het talenttraject bestaat verder uit twee individuele coachingssessies van een professional, nog een masterclass en een talentfluistergesprek. In dit gesprek leren de jongeren hun kwaliteiten kennen en formuleren ze hun coachingsvraag. Daarnaast mogen de jongeren werken aan een gezamenlijk optreden dat wordt gepresenteerd aan ouders, familie en leeftijdgenoten tijdens het avondprogramma van Festival Woest op 6 oktober.
Festival Woest! vindt ieder jaar plaats in mei. In verband met corona mocht dit jaar het festival niet plaatsvinden aan de Thorbeckegracht, waar normaliter 3500 jongeren onder schooltijd kunst en cultuur beleven. Wel ontwikkelde het team van Woest een nieuwe concept: de Woest Karavaan.
Eind september trekt de karavaan langs de voortgezet onderwijs scholen in Zwolle en de regio en bereikt zo ruim 1800 jongeren. Tijdens de karavaan kunnen de jongeren deelnemen aan kunst- en cultuurworkshops die zijn ontstaan in het Woestlab. Hier werken kunstenaars, jongeren en het onderwijs samen aan het ontwikkelen van nieuw en innovatief cultuuronderwijs voor regio Zwolle.
Een greep uit het nieuwste aanbod van workshops die zijn ontstaan in het Woestlab: ‘Stunten met je angst’ ontwikkelt samen met internationaal bekend stuntman JP de Kam. Hier leren jongeren wat angst met je doet en hoe je hiermee om kan gaan. Een andere workshop ‘Het huis van diversiteit’ met theatermaker Gina Maria, laat de jongeren nadenken over de diversiteit tussen mensen, een thema dat leeft in onze samenleving.
In de ‘Meet and feed’ workshop – ontwikkeld door Judith Elders en Eline Stolk – gaan jongeren aan de slag met zogenaamde ‘buitenbeentjes’, groente met een extra bobbel, deuk of putje. De jongeren leren op deze manier dat je bijvoorbeeld van een aardappel die eruitziet als een poppetje nog prima patat kan maken. Bekijk voor meer informatie over de karavaan de nieuwe website: www.festivalwoest.nl.