Zwolle – Na de oorlog verandert Zwolle in een rap tempo. Van een ‘grijs’ verleden kun je feitelijk niet meer spreken. Door de opkomst van de fotografie wordt alles zwart op wit vastgelegd. Voor de jongere Zwollenaren onder ons zou je de periode van vlak na de oorlog misschien wel een grijs verleden kunnen noemen.
Dolf Henneke, de eerste persfotograaf van Zwolle, heeft prachtige foto’s van Zwolle gemaakt. Tussen 1945 en 1976 fotografeert hij veel facetten van het Zwolse leven. Zijn foto’s geven een magnifiek beeld van de ontwikkeling van de stad Zwolle van na de oorlog.
Hele wijken worden uit de grond gestampt om de babyboomers een woning te geven. In 1945 telt Zwolle 45.000 inwoners. Femmigje Bos wordt in 1951 als 50.000e inwoner ingeschreven bij de burgerlijke stand. De woningnood in Zwolle is net als elders in Nederland groot. Inwonen is een bekend fenomeen. Er is niet voldoende mankracht en materiaal voor handen om aan de grote vraag naar woningen te voldoen. Tussen 1945 en 1976 neemt het Zwolse woningbestand met 70% toe. De bevolkingsgroei in Zwolle is niet zo groot als op andere plekken in het land. Hendrikus Tromp is in 1967 de 60.000e inwoner.
Eerste etagewoningen in Zwolle
Om grond en bouwkosten te besparen worden de eerste etagewoningen in de Pierik gebouwd in 1951. De woningen hebben geen centrale verwarming, wel een lavet en handdouche. De eerste bewoners zullen er blij mee geweest zijn. In de jaren vijftig van de vorige eeuw worden er in Dieze de meeste woningen gebouwd. De Van Wevelinkhovestraat zorgt voor de verbinding met het centrum. In 1955 wordt aan het Simon van Slinglandplein een nieuw winkelcentrum geopend.
Minister Witte slaat op 17 september 1958 de eerste paal in de grond voor een compleet nieuwe stadswijk Holtenbroek. De stad zal zich uit gaan breiden ten noorden van de A28. De woningnood is nog steeds groot. De nieuwe wijk wordt volgens een goedkoop principe gebouwd: de zogenaamde revolutiebouw. De wijk zal groter worden dan het stadscentrum van Zwolle. Uiteindelijk krijgen 15.000 woningzoekenden een plek. Holtenbroek is van oorsprong een moerasgebied. Broek betekent laag en drassig land. Het gebied werd ingepolderd. In de negentiende eeuw was de wijk de plek voor de stadsmesthoop. Het organische afval werd omgezet tot mest en werd verkocht.
Miljoenste woning
De miljoenste naoorlogse woning is Hogenkampsweg 139. Op 8 november 1962 komt Koningin Juliana naar Zwolle om deze bijzondere mijlpaal te vieren. De koningin gaat bij de bewoners, de familie Hendriks op theevisite. De dan vijfjarige Erik Hendriks biedt de koningin een doosje Zwolse Balletjes aan. Ter herinnering aan dit heugelijke feit wordt er een beeld van Henk Krijger onthuld. Het beeld is van gelast metaal en stelt het gezin als hoeksteen van de samenleving voor. De leden van het modelgezin fungeren als dragers van het dak boven hun hoofd.
Mijn Zwolle voor morgen
Nog even iets over de toekomst van Zwolle. Zou je die grijs kunnen noemen? In de Omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle voor morgen’ die iedere Zwollenaar aangaat, geeft de gemeente richtlijnen voor de ontwikkeling van Zwolle voor de komende tien jaar. Er worden diverse plannen ontwikkeld. Onder andere plannen voor de Zwartewaterzone en het terrein van centrale Harculo. Als het aan de gemeente ligt zouden er in 2040 180.000 mensen in Zwolle moeten wonen. Niet iedereen is blij met deze ambities van de gemeente.