Zwolle – Een groep van zeventien personen, waaronder acht diabeten, gaat de sportieve uitdaging aan om de bijna zesduizend meter hoge berg Kilimanjaro te beklimmen. De mensen met diabetes worden daarbij begeleid door een medisch team waar ook de Isala klinieken in vertegenwoordigd zijn.
Tegelijkertijd vormen de deelnemers de onderzoeksgroep voor hoogteonderzoek door arts-assistent Suzanna de Vries van de Isala klinieken. Zij gaat kijken welke veranderingen, bijvoorbeeld van het hart en in calorieverbruik, er plaatsvinden op grote hoogte. Het initiatief om de Kilimanjaro te beklimmen kwam van ex-topsporter Bas van de Goor, die ook type 1 diabetes mellitus heeft. Suzanna kon met haar onderzoek aanhaken aan deze expeditie. Naast haar gaan van de Isala klinieken ook internist Henk Bilo, klinisch chemicus Bert Dikkeschei, klinisch chemisch analiste Marion Fokkert en echolaborante Helga Snaak mee.
Diabetes mellitus en bewegen
Steeds meer mensen maken verre reizen. Het komt dus ook steeds vaker voor dat chronisch zieken in gebieden en/of omstandigheden komen die van invloed zijn op hun aandoening. Vaak wordt gedacht dat het hebben van een aandoening als diabetes mellitus betekent, dat je moet oppassen met bewegen en sporten. Bij diabetes mellitus is niets minder waar: gezond leven en goed bewegen zorgt voor een beter en langer leven. Daarom is het interessant om te weten wat er op hoogte met deze patiënten gebeurt.
Als cardioloog in opleiding is Suzanna zelf het meest geïnteresseerd in de cardiale aanpassingen en fysiologische veranderingen op hoogte. Vorig jaar ging zij al mee op de expeditie naar Zuid-Amerika, waar zij met tien hartpatiënten de berg Aconcagua beklom en daar onderzoek deed. Dit onderzoek is daar een vervolg op. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om nog beter gefundeerde adviezen te geven aan mensen die bergbeklimmen als een mooie manier van sport zien. Meer informatie over de Kilimanjaro Challenge 2008 staat op de website van de Bas van de Goor Foundation: www.bvdgf.org.
dat gaat weer bakken gemeenschapsgeld kosten dat is jammer, maar het idee erachter juich ik toe.