“Door goede regionale en lokale coördinatie liep het vaccineren als een trein”

Foto van auteur

Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer
Foto: Hester Snaak

Zwolle – Douwe van der Meer, ziekenhuisapotheker bij Isala, nam op woensdag 6 januari de eerste vaccins in ontvangst. “Het was een drukke dag die van begin tot eind liep zoals we hadden gehoopt. De eerste stap was natuurlijk het ontvangen van de vaccins, maar we wilden ook zo snel mogelijk de leveringen in gang zetten naar de andere ziekenhuizen.”

Douwe is een van de ziekenhuisapothekers die nauw betrokken is bij de regionale aanpak. Vooral de distributie en logistiek is erg belangrijk. De vaccins zijn namelijk bij het RIVM al uit de vriezer gehaald en daarna vijf dagen houdbaar. “Zondag heb ik overleg gehad met de ziekenhuisapothekers die de distributie gingen coördineren voor de tien ROAZ-regio’s (ROAZ: Regionaal Overleg Acute Zorg). Met deze informatie ging ik in samenwerking met inhoudsdeskundigen zoals arts-microbioloog Sylvia Debast zondag bezig met de plannen.”

“Vanaf maandag had ik dagelijks overleg in ROAZ-verband waarbij ik als ziekenhuisapotheker vooral in de gaten hield dat de campagne bleef aansluiten bij de distributie. Daarnaast moesten we voorbereidingen treffen om de vaccins te verdelen over de regio.”

“Het was een drukke dag die van begin tot eind liep zoals we hadden gehoopt. De sfeer in de ziekenhuisapotheek was positief gespannen. De eerste stap was natuurlijk het ontvangen van de vaccins, maar we wilden ook zo snel mogelijk de leveringen in gang zetten naar de andere ziekenhuizen. Uiteindelijk waren begin van de middag alle vier ziekenhuislocaties beleverd. Om 16.00 uur in de middag gingen we de vaccins voor het eerst verdunnen en optrekken in de spuiten.”

“Mijn collega Karin Larmené had dit stuk goed voorbereid, echter was het nog spannend of we vijf of zes vaccins konden optrekken uit één flacon. Ieder vaccin is goud waard, we wilden niets verspillen. Het lukte om zes vaccins uit een flacon te trekken, weer een opluchting! Om 16.30 uur kwamen dan de eerste medewerkers voor de vaccinatie die snel en pijnloos werd gezet.
Het was een hele organisatie, maar door goede regionale en lokale coördinatie liep het als een trein.”

Maandag 11 januari is de tweede levering met vaccins gebracht. Van maandagmiddag tot en met vrijdag gaan de ziekenhuizen verder met het vaccineren van zorgmedewerkers acute zorg.

Bron: Netwerk Acute Zorg regio Zwolle