Nieuwe Zwolse Stadsdichter donderdag bekendgemaakt

Foto van auteur

Zwolle – Donderdag is het Nationale Gedichtendag. Tijdens een digitaal evenement van poëzie en muziek, maakt Zwolle kennis met de nieuwe stadsdichter. Tegelijkertijd wordt afscheid genomen van de huidige stadsdichter Jeroen Kraakman.

Jeroen Kraakman heeft met veel inzet en creativiteit het stadsdichterschap vorm gegeven. Hij heeft bestaande en nieuwe dichters-netwerken met elkaar verbonden in het door hem opgezette open podium Lege Stoelen dat elke maand plaatsvindt. Donderdagavond 28 januari om 20.30 uur is de bekendmaking van de nieuwe stadsdichter voor Zwolle.

Bij tal van meer en minder opmerkelijke momenten in de Zwolse samenleving schreef Jeroen Kraakman een gedicht. Bovendien nam hij initiatief voor de komst van gedichten aan de onderkant van ophaalbruggen onder de titel ‘Poëzie terwijl u wacht’. Zo heeft hij een blijvende bijdrage geleverd aan het poëzieklimaat in Zwolle.

Voor de nieuwe termijn heeft het comité Nieuwe Stadsdichter een werving en selectieprocedure gevoerd. Uit vijftien sollicitanten is de nieuwe stadsdichter gekozen. Niet eerder solliciteerde zo’n groot aantal dichters voor de functie. De keuze is gevallen op iemand die een eigentijdse en unieke invulling zal geven aan het stadsdichterschap. De nieuwe stadsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar.

De Zwolse Stadsdichter geeft via poëzie kleur aan ontwikkelingen of gebeurtenissen in de stad. Zo draagt hij bij aan de beleving, verdieping, verwondering, verrassing van het alledaagse leven in de stad Zwolle. Iedereen die een evenement organiseert in de stad kan de Stadsdichter uitnodigen om een passend gedicht voor te dragen.

Eerdere Stadsdichters van Zwolle waren:
Paul Gellings (2005-2007, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Lenze Bouwers (2007-2009, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Alet Boukes (2009-2011, benoemd door de Gemeente Zwolle)
Marieke van Bolderen (september 2015-september 2016, benoemd door Partij voor Cultuur)
Kees Smits (januari 2017-januari 2019, benoemd door Zwolle Zien)

Je kunt dit evenement donderdagavond digitaal zien van 20.30 tot 21.30 uur via onderstaand YouTube-kanaal.


Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)