Zwolle – Naast artsen en verpleegkundigen zijn er nog vele andere Isala-medewerkers die direct of indirect bijdragen aan de zorg voor coronapatiënten. In een serie vertellen zij hun verhaal.
Deze keer fysiotherapeut Marjet Sikkema. “Wanneer ex-coronapatiënten vastlopen in hun herstel, kunnen zij als onderdeel van een revalidatietraject bij de fysiotherapeut trainen. De vooruitgang die je dan ziet, houdt mij in balans. Hoop in plaats van de soms droevige dingen die ik in het ziekenhuis meemaak.”
Marjet behandelt coronapatiënten in het ziekenhuis en geeft trainingen aan ex-coronapatiënten die zijn vastgelopen in hun herstel. “Wanneer een coronapatiënt tijdens een IC opname na een lange tijd weer wakker wordt, is hij al zijn spierkracht kwijt. Iets vasthouden, een arm optillen of even aan zijn neus krabben… het lukt eerst niet. Dat gaan wij dan stapje voor stapje oefenen. Wanneer patiënten nog slapen komen wij ook regelmatig langs. Door het bewegen van armen en benen voorkomen wij bewegingsbeperkingen van gewrichten.”
De coronapatiënten op de cohortafdeling zien ook regelmatig een fysiotherapeut. Marjet: “Wij werken op deze afdeling intensief samen met de artsen en de verpleegkundigen. Dat geeft een bijzondere sfeer. Hoe wij behandelen en in welke mate, hangt af van de fase waarin een patiënt zich bevindt. Wanneer iemand net is opgenomen, is er een kans dat diegene zieker gaat worden. En dan is het niet handig om veel te doen. Dat is best wel schrijnend, want patiënten hebben het idee dat ze nog veel kunnen. Maar uit de eerste golf hebben wij geleerd dat patiënten sneller achteruit kunnen gaan, als ze te veel van zichzelf vergen.”
“Wij leggen dan uit dat het lichaam heel hard bezig is om het virus te verslaan en dat daar alle energie naar toe gaat. Wij geven dan een paar oefeningen om te bewegen in bed. En ademhalingsoefeningen om te leren omgaan met de benauwdheid. Als iemand herstellende is, dan gaan wij meer oefenen. Met als doel de patiënt sterk genoeg maken voor de thuissituatie. Denk bijvoorbeeld aan oefenen met traplopen. Daarvoor hebben wij een step op de afdeling staan.”
Niet voor iedere ex-corona patiënt gaat het herstel makkelijk. Ook patiënten die thuis corona hebben gehad, kunnen vastlopen. Als het niet goed gaat, kan een huisarts of een specialist iemand doorverwijzen naar de revalidatiearts in Isala. Er is een heel programma beschikbaar, zoals een afspraak met een diëtist, een ergotherapeut, logopedist, een psycholoog en een revalidatietraining bij fysiotherapie. Marjet: “Kortom, zorg op maat. Iedereen die bij ons komt trainen, doet eerst een inspanningstest bij Sportgeneeskunde, zodat wij weten waar wij beginnen en of inspannen veilig kan.”
De groepen bestaan uit zes personen en trainen twaalf weken lang twee keer per week. Marjet: “Wij bouwen de conditie op en de kracht. Het is een intervaltraining dus eerst een minuut bergop fietsen, lopen en dan weer berg af. En afhankelijk van de vermoeidheid de weerstand steeds wat zwaarder zetten. In het begin is het super lastig voor iedereen. Al die prikkels, het apparaat bedienen, op de tijd letten… Maar uiteindelijk gaat het steeds beter en zie je vooruitgang. Wat ook helpt, is het lotgenotencontact. Ik herinner mij een vrouw die voor het eerst aansloot terwijl de rest al wat langer trainde en ze was verbaasd wat iedereen weer kon. Dat stimuleerde haar enorm en gaf haar hoop.”
“Omdat corona nieuw was en eigenlijk nog steeds is, is het voor ons echt pionieren,” vertelt Marjet. “Hoe zet je een persoonlijk revalidatieprogramma op voor deze patiëntengroep? Wij wisselen kennis uit met collega’s in andere ziekenhuizen. Sinds augustus loopt het revalidatieprogramma in Isala. Ik ben trots op wat we in zo’n korte tijd hebben neergezet. Patiënten zijn enorm dankbaar en laten dit soms blijken met kleine cadeautjes. En met Sinterklaas was er zelfs een gedicht voor ons. Nu wij nog midden in de tweede golf zitten en onze huidige patiënten ziek werden in de eerst golf, verwacht ik dat wij nog zeker een jaar doorgaan met deze trainingen. Het doet mij goed om te zien dat het werkt.”
Bron: Isala