Het weer in het weekend: Vriesnachten, overdag zonnig en minder koud

Foto van auteur

IJsseltoren
Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Zaterdagochtend vriest het in Zwolle dat het kraakt. De temperatuur komt na een heldere nacht eindelijk onder -10 °Celsius, strenge vorst. In de afgelopen winterweek bleven de Zwolse thermometers telkens steken bij minima van ‘slechts’ -8 °Celsius.

Dat was een makkie voor de winterbikkels onder ons die standaard de deur uitgaan met thermo-ondergoed aan. Het regionale KNMI-weerstation Heino dook afgelopen week wel een paar maal onder -10 °Celsius. Zaterdag klimt het kwik omhoog naar waarden dichtbij het vriespunt. Hier en daar komen we ietsje boven nul. De temperatuurstijging komt door veel zonneschijn en weinig wind, kracht 2 tot 3 uit het oosten. Dat is minder wind dan op vrijdag, wat een aangenamere gevoelstemperatuur oplevert. Ideaal schaatsweer.

Vrijdagochtend rond half zes daalden in Zwolle enkele sneeuwvlokjes naar beneden uit wolkenvelden die een stuk uitgebreider en dikker waren dan verwacht. In het weekend komt de wind meer uit het oosten in plaats van het noordoosten. De aangevoerde lucht is daardoor droger en de kans op neerslag nihil.

De nacht van zaterdag op zondag is ijzig koud, met in de stad een minimumtemperatuur in de buurt van -10 °Celsius. Op grote hoogte trekt dunne sluierbewolking over. En waar komt die vandaan? Uit het zuidwesten. Weerkenners weten nu genoeg, dit is de voorbode van een weeromslag.

Zondag overdag schijnt de zon flink. Wel komen in de middag meer sluierwolken opzetten, maar de zonnestralen boksen zich er nog doorheen. Het kwik loopt in de ochtend geleidelijk op naar 0 °Celsius of er iets boven. De wind komt uit het zuidoosten en trekt in de loop van de dag aan naar kracht 4, een matige wind.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is de bewolking zo dik dat deze als een deken gaat werken. De temperatuur daalt nauwelijks en komt uit op ongeveer -1 °Celsius.

Maandag ligt de temperatuur in Zwolle boven het vriespunt. Een frontensysteem transporteert neerslag hierheen. Spannende neerslag, want sneeuw, regen en ijzel zitten in het arsenaal. Op de nog bevroren ondergrond kan het daardoor spekglad worden. Meer daarover lees je in het volgende weerbericht, hier op Weblog Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)