Het weer: Kans op gladheid door ijzel, daarna dooi

Foto van auteur

Stadsgracht / Zwarte Water
Foto: Geertjan Kuper

Zwolle – Maandagochtend gaat het vanaf ongeveer zeven uur regenen in Zwolle. Opgepast, de temperatuur van het wegdek is nog onder nul. Gevaar dus voor spiegelgladde straten en wegen door ijzel. Het KNMI heeft een weeralarm afgekondigd: code rood voor Overijssel van 7.00 uur tot 14.00 uur. Het advies is om niet op reis te gaan indien niet strikt noodzakelijk.

De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend of begin van de middag. Het is niet precies aan te geven wanneer. In de middag klautert Zwolle uit de ijskelder. We verwachten een temperatuur van rond +3 °Celsius, lichte dooi. De hele ochtend is het nat, halverwege de middag wordt het droog. Het wolkendek blijft gesloten maandag. De wind is matig uit het zuidoosten tot zuiden. In de middag draait hij door naar het zuidwesten en neemt iets af.

In de avond en nacht is er veel bewolking. De temperatuur ligt een paar graden boven het vriespunt, geen vorst meer. In de avond, nacht en vroege ochtend is er boven de smeltende sneeuw kans op nevel of mist.

Hoe is het weer in Zwolle verder in deze nieuwe week? Licht wisselvallig en veel zachter. Een lagedrukgebied bij IJsland slingert oceaanfronten over ons heen. Die verjagen niet alleen de vrieskou, ze brengen ook af en toe regen. Grote dagelijkse neerslaghoeveelheden zijn het niet. Volgens de huidige inzichten is het dinsdag en woensdag overdag meest droog. Nattigheid kun je in de namiddag en avond verwachten.

De maximumtemperatuur vanaf dinsdag is 8 tot 10 graden, donderdag misschien wel 12 graden. Met zulke kwikstanden is het gauw gebeurd met het ijs.